Besplatnim mjerenjem šećera u krvi, krvnog pritiska te davanjem zdravstvenih savjeta građanima, u Prijedoru je obilježen Svjetski dan zdravlja.

Na gradskom trgu bili su postavljeni punktovi Visoke medicinske škole i Srednjoškolskog centra Prijedor.

Za studente i učenike bila je ovo dobra prilika da praktično primijene svoje znanje, a ujedno da daju korisne savjete svojim sugrađanima.

Stava su da bi i mladi trebalo na vrijeme da povedu računa o preventivi.

“Još uvijek kod nas ta svijest nije dovoljno razvijena. Mladi još nisu toliko svjesni tih nekih oboljenja i koju težinu ona nose. Nadamo se da će se u skorije vrijeme to promijeniti”, rekla je Tamara Kačavenda, student Visoke medicinske škole Prijedor.

Ivona Tramošljanin, učenica Srednjoškolskog centra Prijedor, Smjer medicinski tehničar, navodi da tradicionalno obilježavaju Svjetski dan zdravlja.

“Smatram da je izuzetno važno da bar taj jedan dan odvojimo da bismo građanima pokazali šta mi to radimo, a i za šta se zalažemo kao medicinski tehničari”, ističe Ivona.

U ovoj prijedorskoj školi potrudili su se da ne ostanu samo na riječima kada je riječ o preventivi, nego su podjelom voća i vode, stavili do znanja građanima da je bitno svakodnevno konzumirati zdrave namirnice.

Iz uprave Škole poručuju da učenici koji se školuju za medicinske tehničare ne propuštaju priliku za interakciju s građanima, s ciljem unapređenja njihovog zdravlja.

“Organizujemo i izlaske na trg, ali svakako da imamo i manifestacije u našoj školi kada takođe građani mogu da dođu. Đaci pokazuju humanost kroz praktičnu nastavu u prijedorskoj bolnici gdje redovno obraduju djecu na pedijatriji ili nekom drugom odjeljenju”, navodi direktorica Srednjoškolskog centra Bojana Vučenović.

Svjetski dan zdravlja, 7. april, ove godine obilježava se pod motom “Moje zdravlje – moje pravo”.

Ovom temom zagovara se pravo svakog pojedinca na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama.

Zdravlje je ljudsko pravo, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije povodom ovog datuma.

kozarski.com