Odbornici Skupštine grada Prijedora danas su jednoglasno prihvatili izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2023. godinu.

Odbornik SNSD-a Saša Bursać rekao je da su aktuelni mandat obilježili uticaji globalnih događaja kao što je pandemija virusa korona i geopolitička kretanja, poput rata u Ukrajini, a na lokalnom nivou otvaranje tema koje su u ranijem periodu bile, kako je ocijenio, zabranjene.

“To su strateška preduzeća, poput ribnjaka. Stečaj je u toku, želja svih nas je da ga grad kupi”, naveo je Bursać.

On je naveo da je druga tema bolnica. “Početni koraci su tu, ali ne dinamikom koju bismo željeli i kako su odrađene neke druge bolnice u Republici Srpskoj. Zaobilaznica preko vijadukta takođe se nije smjela ni spomenuti, a sada na zatvaranju samo jedne ulice zbog rekonstrukcije vidimo kako je teška situacija u saobraćaju”, naveo je Bursać.

Bursać je istakao da su to veliki projekti koji su ostali da se na njima radi.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ocijenio je da u Prijedoru, za razliku od nekih drugih lokalnih zajednica, postoji saradnja izvršne i zakonodavne vlasti u korist građana, da je podignut nivo komunikacije između građana i Gradske uprave i da je 2023. godina i u budžetskom poslovanju stabilna i uspješna.

“Projekti koji su započeti u prethodnoj godini i sredstva koja su planirana su između 15 i 18 miliona KM. Izdvojili smo najveća sredstva do sada, više od milion i 50 hiljada KM iz budžeta prema poljoprivrednicima”, istakao je Javor.

Govoreći o zaobilaznici preko vijadukta, Javor je naveo da je za završetak tog davno započetog projekta potrebno od 45 do 55 miliona KM, a da su veliki problem i imovinsko-pravni odnosi.

“Do pojedinih vlasnika parcela nije moguće doći. Mi i dalje radimo na tome i od toga nećemo odustati”, dodao je Javor.

Na početku sjednice verifikovan je mandat novom odborniku Vesni Došen iz Socijalističke partije Srpske /SPS/, koja je u gradski parlament došla kao prva ispod crte nakon što je mandat vratio odbornik ove stranke Duško Miletić koji je vršilac dužnosti direktora “Toplane” od marta 2021. godine.

Predsjednik Skupštine grada Igor Kneginjić rekao je da je Slađana Radaković obavijestila ovo tijelo da ubuduće djeluje u Klubu odbornika SNSD-a. Ona je 2020. mandat osvojila kao nezavisni odbornik, potom je u ljeto 2022. pristupila SPS-u, a od danas je u Klubu SNSD-a.

SRNA