Proteklog vikenda u kuglani Urije u Prijedoru održano je 21. Evropsko prvenstvo dijaspore u kuglanju.

Ovo prvenstvo organizovao je SKG “Hanau 78” i drugi klubovi dijaspore a osim radnika porijeklom sa naših prostora učestvovao je i značajan broj njemačkih državljana a svi oni nastupaju u nekoj od kuglaških liga ove zapadnoevropske države gdje je ovaj sport izuzetno popularan.

Tehnički dio organizacije prvenstva i domaćinstvo obavio je veoma uspješno Kuglaški klub “Rudar” Prijedor.

Prvenstvo je u petak ispred grada Prijedor otvorio Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Prvi dan protekao je u takmičenju u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Ekipno prvo mjesto je pripalo ekipi “Hanau 1” sa 2.326 oborenih čunjeva, druga je bila ekipa “Jedinstvo 1” iz Traunreuta (2.192) a treća je bila ekipa “Hanau 2” (2.116).

U pojedinačnoj konkurenciji dominirali su kuglaši ekipe “Hanau 1” koji su zauzeli prva dva mjesta.

Dalibor Popov je bio prvi sa 606 oborenih čunjeva, drugoplasirani Georg Zenglein je oborio 600, dok je treći bio Aleksandar Đošić iz ekipe “Jedinstvo 1” sa takođe 600 oborenih čunjeva ali i sa nešto slabijim čišćenjem.

Drugog dana dobili smo i pobjednike u konkurenciji parova.

Prvi su bili Popov/Zenglein (1.199), drugi Protzmann/Lauersdorf M. (1.156) i treći Sonntag/Rodiger N. (1.143).

U večernjim satima gosti iz dijaspore su organizovali zabavu gdje su uručene medalje i pehari za pobjednike a potom je nastavljeno druženje uz muziku i pjesmu.

U nedjelju je odigrana prijateljska utakmica kombinovane ekipe priejdorskog “Rudara” i SKG “Hanau 78” u kojoj su gosti odnijeli pobjedu rezultatom 5:3.

Poslije zajedničkog ručka, sa svojim domaćinima, gosti su se uputili ka svojim mjestima, Minhenu, Hanau i Traunreutu sa lijepim uspomenama na još jedno kuglaško druženje dijaspore.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – KK “Rudar” Prijedor