Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obišao je danas sa saradnicima radove na izgradnji predškolske ustanove dječiji vrtić.

“Radovi su krenuli u drugoj polovini prošle godine i vidimo da radovi napreduju brže nego što je planirano i kako je predviđeno ugovorom i radovi se izvode po najvišim mogućim standardima”, rekao je Javor.

On je dodao da je ovo najveći objekat predškolske ustanove koji se gradi u čitavoj Republici Srpskoj i koji će omogućiti smještaj 220 mališana.

“To je ponos grada Prijedora i roditelja i kada završimo ovaj projekat stavićemo tačku na višedecenijsku situaciju gdje roditelji nisu mogli da upišu djecu u javnu predškolsku ustanovu zbog toga što su kapaciteti bili popunjeni”, rekao je Javor.

On je dodao da trenutno u JPU Dječiji vrtić “Radost” boravi 490 mališana i da se situacija svake godine ponavlja da se za upis prijavi znatno veći broj djece.

“Zadnji put je ostalo neupisano 220 mališana i tom činjenicom smo se i rukovodili kod broja mališana koji će boraviti u ovom novom objektu. Trenutno se izvodi prva faza radova čija je vrijednost 3.150.000 KM, a radove finansira grad Prijedor.Ovom prilikom se zahvaljujem kabinetu predsjednika Republike Srpske i da najavim da ćemo u narednoj sedmici dobiti 500.000 KM za završetak radova”, rekao je Javor.

On je dodao da je nakon završetka prve faze potrebno još, prema trenutnoj procjeni koja je izvršena još oko dva miliona KM što uključuje opremanje, kuhinju, razne instalacije , grijanje i vanjsko uređenje.

On je dodao da je, prema ugovoru, kraj radova bio trebao da bude 18 mjeseci, odnosno u februaru 2025.godine za ovu prvu fazu.

“Ovo je projekat koji se dugo čeka i da su i roditelji kao i mi nestrppljivi , ali moramo ispoštovati sve zakonske procedure i obezbijediti finansijsku konstrukciju. To znači da možemo očekivati da do narednog upisa objekat bude završen”, rekao je Javor.

On se zahvalio koalicionim partnerima koji su jednoglasno podržali ovu ideju i da su zajedno krenuli u realizaciju ovog projekta.

“Grad Prijedor itekako vodi računa i o djeci koja nisu uspjela da se upišu u javnu predškolsku ustanovu već u privatnu i izdvoja po 100 KM subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatnu predškolsku ustanovu”, rekao je Javor.

On je naglasio da je to najveći iznos koji jedna lokalna zajednica u čitavoj Republici Srpskoj izdvaja i da tu predškolsku ustanovu pohađa 220 mališana.

Javor je ovom prilikom najavio da će sa završetkom sezone grijanja 15. aprila, početi radovi na završetku saobraćajnice u Ulici mitropolita Petra Zimonjića koja prolazi kroz naselje Pećani.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Tatjana Brdar izrazila je zadovoljstvo što radovi napreduju i što će konačno biti riješen višedecenijski problem smještajnih kapaciteta djece.

“Zbog toga sam zahvalni osnivaču, gradu i gradonačelniku, kao i predsjedniku Republike koji su prepoznali potrebu i uložili sredstva i resurse u realizaciju ovog projekta”, rekla je Brdareva.

Izvođač radova je firma “Nekretnine MNL” d.o.o. Prijedor koji su najavili mogućnost završetka prve faze radova već u oktobru ove godine.

prijedorgrad.org