Predstavnici ŠA festa potpisali su večeras ugovore sa dobitnicima prvog ciklusa stipendija Fonda Dalibor Popović Mikša za 2023/2024. godinu koji se odnosio na studente akademija i fakulteta likovnih umjetnosti.

Ugovore o stipendiranju potpisali su: Omer Karadžić iz Prijedora, student Akademije umjetnosti Banjaluka, Stefan Kovačević iz Ugljevika, student dizajna i grafike Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta /SPU/ Bijeljina i Pavle Selaković iz Užica, student Likovne akademije Trebinje.

Selaković je ovom prilikom novinarima izjavio da nije očekivao da će biti izabran.

“Još bolja stvar je što smo se na ovaj način upoznali i što ćemo učestvovati na festivalu te pozdravljam akciju ŠA festa da pomaže mladim ljudima stipendijama”, rekao je Selaković.

Omer Karadžić koji studira grafiku u Banja Luci izjavio je da je srećan što je dobio stipendiju koja će mu pomoći tokom studiranja.

“ŠA festival je sjajna ideja i jedna lijepo dešavanje u našem gradu i nadam se da će biti iz godine u godinu sve bolji”, rekao je Karadžić.

Stefan Kovačević iz Ugljevika, student druge godine dizajna i grafike na Slobomiru rekao je da će ovo biti dobra pomoć za školarinu i studiranje i da je ovo bila dobra prilika da se upozna sa drugim stipendistima iz drugih sredina.

Predsjednik Udruženja “Ša fest” Goran Krivić izjavio je da je ovo udruženje od 2019.godine osnovalo Fondaciju Dalibor Popović Mikša kroz koju stipendira mlade umjetnike.

“Imali smo određene kriterijume prema pravilniku i bilo je mnogo prijava pa smo prekoračili termin i imali smo muke da izaberemo najbolje. Od svih pristiglih prijava kandidata koji su ispunjavali osnovne uslove, u uži izbor ušlo je sedam studenta od kojih su Omer, Pavle i Stefan bodovno bili na vrhu tabele”, rekao je Krivić.

On je dodao da se nada da će u toku godine biti u prilici da pomognu još nekim mladim umjetnicima i zahvalio se gradu Prijedoru i kabinetu predsjednika Republike Srpske kao i drugima koji su pomogli da fondacija ima dovoljno sredstava za stipendiranje.

Stipendiranje će trajati 9 mjeseci, a mjesečna stipendija iznosi 200 KM.

Korisnici stipendije Fonda Dalibor Popović Mikša se obavezuju da će završiti studijsku godinu u roku, te da će u skladu sa mogućnostima i ako se za to ukaže potreba, učestvovati u pripremi i realizaciji festivalskih aktivnosti ŠA Festa.

ŠA Fest Fond nosi ime jednog od najčuvenijih umjetnika mlade slikarske i muzičke scene RS i BiH, Dalibora Popovića Mikše koji je svojim radom, pjesmama i akvarelima inspirisao mnoge poslijeratne generacije.

prijedorgrad.org