Krajem prošle godine gradska Skupština usvojila je Odlukuo načinu pružanja javne komunalne usluge, prikupljanju, deponovanju i odvozu kabastog otpada.

Sva fizička i pravna lica koja su prikopčana na javnu komunalnu infrastrukturu imaju obavezu plaćanja ove usluge, a u toku je potpisivanje ugovora.

“Po našoj evidenciji, mi imamo negdje oko 19.000 korisnsika iz ove kategorije. Smatramo da je to daleko veći broj. Ako to poredimo sa Vodovodom, oni iamju oko 26.000 korisnika. U toku je akcija, koju smo počeli ove godine i imamo određena lica na terenu koja vrše evidenciju, prikupljanje informacija, i potpisivanje ugovora sa fizičkim licima, kako za one koji se već nalaze u našoj evidenciji, tako i za ona lica koja dosad nisu bila obuhvaćena i nisu dosad plaćala ovu vrstu usluge. Svi građani su dužni da plaćaju odvoz smeća, bez obzira da li naš kamion prolazio ili ne pored same kuće. Biće postavljeni kontejneri gdje će mještani u seoskim područjima moći odlagati mješoviti otpad”, kaže Dalibor Grabež, direktor Komunalnih usluga.

U Udruženju za zaštitu potrošača DON kažu da građani imaju obavezu da potpišu ugovor sa Komunalnim uslugama i da je to jedini način na koji se mogu ostvariti potrošačka prava.

“Udruženje za zaštitu potrošača podržava cjelokupan ovaj proces, od donošenja same Odluke o prikupljanju, odvozu i deponovanju otpada na području grada Prijedora i uopšte izmjene koje smo ovdje uradili da zaista svi objekti priključeni na javnu komunalnu infrastrukturu imaju i određene obaveze. Kako imamo obaveze prema elektrodistribuciji tako imamo prema vodovodu, evo imamo sada i prema našem komunanlnom preduzeću. Definisanje ugovora je već odavno bilo jasno, i prije donošenja same ove odluke jer zakoni o komunalnim djelatnostima, zaštiti potrošača i obligacijama jasno govore da možemo ostvariti svoja prava samo ako imamo potpisane ugovore i jasno je definisano šta je čija obaveza. Svakako podržavamo ovu akciju da svi građani grada Prijedora potpišu ugovor”, naglašava Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja.

U Komunalnim uslugama istriču da je u ruralnim područjima najveći brojdomaćinstava koja nisu dosad obuhvaćena odvozom smeća, dodajući da će se potruditi da mještanima u seoskim sredinama približe značaj potpisivanja ugovora i plaćanje odvoza smeća.

“Moraćemo razgovarati sa građanima i jednostavno im objasniti da je došlo do nove odluke o pružanju usluge prikupljanja, odvoza i deponovanja mješovitog otpada. Važno je da znaju značaj te odluke, značaj podizanja svijesti da moraju na odekvatan način da zbrinjavaju svoj otpad. Ovo će sigurno biti proces koji će trajati možda cijele ove godine, možda i sledeće godine, ali smatramo da ćemo na taj način u nekom doglednom vremenskom periodu smanjiti broj divljih deponija i izbjeći one ružne slike bačenog otpada po livadama, šumama, potocima i rijekama”, kaže Grabež.

Po riječima predstavnika Udruženja za zaštitu potrošača DON, komunalna preduzeća nemaju mogućnost isključivanja potrošača kao neki drugi pružaoci usluga, što je kod građana ostavilo malo ležerniji pristup kada je u pitanju odvoz smeća. “Ovo je nešto što je ostalo kao problem zato što naši građani još uvijek nemaju toliko razvijenu svijest da treba da potpišu ugovor i sa komunalnim preduzećem. Elektrodistribucija vas može isključiti ako ne potpišete ugovor, vodovod takođe može da isključi korisnike ako ne potpišu ugovor, međutim, komunalne usluge ostaju uskraćene da mogu nekoga isključiti2, naglašava Marićeva.

Fiskni dio odvoza smeća za domaćinstva iznosi 5 maraka, a varijabilni dio se naplaćuje po kvadratnom metru stambene jedinice. Za pravna lica fiksni dio je, u zavisnosti od kategorije, od 10 do 100 maraka, a varijabilni se takođe naplaćuje u odnosu na kvadraturu poslovnog prostora. U Komunalnim uslugama ističu da će, ukoliko neko od potrošača ne bude želio da potpšiše ugovor, nakon isteka predviđenog vremenskog roka biti prinuđeni da se obrate komunalnoj policiji.

kozarski.com