U okviru programa 51. “Književnih susreta na Kozari”, u Gradskoj čitaonici je organizovano poetsko poslijepodne, tokom kojeg se banjalučki pjesnik Vid Vicko Vukelić družio s najmlađim Prijedorčanima. Vukelić je prvu pjesmu napisao u devetoj godini, a na druženju u Prijedoru predstavio je knjigu “Ljubav te češka”, koja je u Beogradu dobila nagradu “Rastko Petrović”.

“Važno mi je da se obratim djeci i dragocjena je ta povratna energija koju dobijem. Uvijek je lijepo gostovati negdje u školi, čitaonici, biblioteci, a Prijedor je poznat po tome da voli poeziju i književnike. Uvijek nas dobro ugoste”, rekao je Vukelić koji je dosad četiri puta učestvovao na “Književnim susretima”.

“Drago mi je što idem utabanim stazama svojih prethodnika, velikih književnika i pjesnika, koji su ostavili značajne i duboke otiske u književnosti, ne samo za djecu nego i odrasle”, istakao je ovaj pjesnik.

Organizovanjem poetskog poslijepodneva, u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” željeli su da i najmlađi budu dio 51. “Književnih susreta na Kozari”.

“Drago nam je što je Gradska čitaonica prepuna i da djeca uživaju. Mnogi od njih nisu nikad bili ovdje. Sigurna sam da ćemo na ovaj način dobiti nove članove, iako mnogo djece već ima članske karte. Ovo je naš doprinos da se najmlađa populacija uključi u ovu manifestaciju i kasnije ostane kao čitalac”, rekla je direktor NB “Ćirilo i Metodije”, Gordana Vila.

Vid Vicko Vukelić objavio je više slikovnica i knjiga za djecu. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada za dječije stvaralaštvo. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.

kozarski.com