Na Svetosavskoj akademiji u gradskom pozorištu, kroz svojevrstan vremeplov dočarano je proslavljanje Svetog Save, koje u Prijedoru datira od 1892. godine. Prije Akademije, u holu pozorišta otvorena je izložba najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova te najljepšeg ćiriličnog pisma.

“Povodom našeg velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja Svetoga Save, Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor je, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, raspisala drugi svetosavski konkurs na koji se prijavio veliki broj učenika. Konkurs je bio rapisan u tri kategorije: najbolji literarni rad, najljepše ćirilično pismo i najljepši likovni rad. Imamo 18 nagrađenih, u svakoj kategoriji po šest učenika osnovnih i srednjih škola”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

On je dodao da je ove godine žiri imao teži posao, pošto je pristigao veći broj izvanrednih likovnih radova.

“Zbog toga smo odlučili da, pored ovih 18, dodatno nagradimo još 12 učenika, izložbom u pozorištu, kako bismo se odužili našoj djeci, koja su se potrudila i odazvala na konkurs povodom našeg svetitelja Save”, istakao je Hrvaćanin.

Među nagrađenima je i Milica Budimir, učenica Srednjoškolskog centra Prijedor.

Ona je odnijela prvo mjesto za literarni rad u kategoriji srednjih škola.

“Tema je bila ‘Sveti Savo, moj učitelj’, i time sam se i vodila. Da napišem kako je Sveti Sava naučio naš narod da pronađe svoj put. Sama tema bila je veoma interesantna i željela bih da čestitam svakome ko je učestvovao na ovom konkursu i bio inspirisan našim svetiteljem”, rekla je Budimirova.

Gradonačelnik Slobodan Javor rekao je da Prijedor ima divnu mladost, kojom se ponosi.

“Nastavićemo, u godinama pred nama, da ulažemo u njih, jer su oni naša budućnost. Imamo i divne prosvjetne radnike koji su ove godine proglašeni za najbolje. To je ono što čini našu lokalnu zajednicu posebnom. Svi u današnje vrijeme moramo biti dostojni Svetog Save, ne samo kad su ovakve svečanosti u pitanju, već svakog dana. U izazovnim godinama pred nama, da budemo jedinstveni, složni, da istrajemo u tome i da svako na svoj način doprinese”, rekao je Javor.

Sutra će prijedorske osnovne i srednje škole na prigodan način obilježiti školsku slavu, dok će Svetosavski bal, u organizaciji Kola srpskih sestara i pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, biti održan u Hotelu “Prijedor” sa početkom u 19 časova.

kozarski.com