Veliki broj potrošača električne energije nam se javio jer nisu dobili račun za električnu energiju a veliki je broj i potrošača kojima nije očitan mjerni instrument i koji su na računima dobili 0 kilovata.

Ovo kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača “Don” Prijedor u kojem apeluju na potrošače, kojima nije očitana struja, da to sami hitno obave i odu u elektrodistribuciju zbog ispravke računa. U protivnom, u januaru će vam te kilovate spojiti i naplatiti po znatno višoj ceni – upozoravaju iz Udruženja “Don”.

Potrošnja električne energije u Republici Srpskoj se od 1. januara obračunava drugačije, odnosno u tri praga. Potrošnja do 500 kilovata je najjeftinija, od 501 do 1.500 kilovata je skuplja, dok se najveća cijena električne energije obračunava domaćinstvima koja troše više od 1.500 kilovata mesečno.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je upravo zbog većeg broja prigovora krajnjih kupaca donijela Rješenje koje se odnosi na očitavanje brojila.

Korisnicima dozvola za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom naloženo je preduzimanje mjera s ciljem što kvalitetnijeg i tačnijeg očitavanja i obračuna utrošene struje za domaćinstva.

– Rješenjem je definisana provjera očitanih podataka i preduzimanje odgovarajuće mjere u slučaju da se uoče znatna odstupanja u odnosu na profil potrošnje električne energije krajnjeg kupca. Mjerama se nalaže redovno očitavanje mjernih uređaja za obračunski period ne duži od jednog kalendarskog mjeseca, kao i uredno dokumentovanje svakog očitanja, uključujući i razloge zbog kojih nije bilo moguće izvršiti očitanje, sa tačnim datumom očitanja – objašnjavju u ovoj Komisiji.

U Rješenju je navedeno da je neophodno donijeti i objaviti na internet stranici godišnji plan očitavanja mjernih mjesta na osnovu kojeg će se vršiti očitavanje potošnje električne energije od januara ove godine, te vršiti kontrola i provjera izvršenja ovog plana.

Jedna od mjera je da se snabdjevaču krajnjih kupaca dostave potrebni podaci o očitanju mjernog uređaja, uključujući i tačne datume prethodnog i novog očitanja za svako mjerno mjesto krajnjeg kupca kojeg snabdijeva električnom energijom kao i razloge za nemogućnost očitavanja mjernog uređaja.

Iz Regulatorne komisije navode da je neophodno vršiti procjenu potrošnje isključivo u slučaju nemogućnosti očitanja mjernog mjesta, te u takvim situacijama obavijestiti snabdjevača da je riječ o procijenjenim količinama.

– Potrebno je vršiti unutrašnju kontrolu tačnosti očitavanja mjernih uređaja i tačnosti dostavljenih podataka snabdjevaču. Istim rješenjem naloženo je i snabdjevačima krajnjih kupaca da na računu za utrošenu struju upisuju tačne datume prethodnog i novog očitanja mjernih uređaja – kažu u RERS.

U slučaju nemogućnosti očitanja mjernog mjesta i izvršene procjene potrošnje električne energije, na računu za utrošenu struju krajnjim kupcima navesti da je izvršena procjena utrošene električne energije.

Iz Regulatorne komisije za energetiku Srpske mole građane da sarađuju sa ovlaštenim licima distributera kako bi se izbjegle greške u očitavanju i obračunu koje izazivaju nepovjerenje između krajnjih kupaca i distributera i snabdjevača.

U obrazloženju se navodi da je ova odluka donesena jer je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u prethodnom periodu primila veći broj prigovora krajnjih kupaca koji se odnose na obračun i očitavanje utrošene električne energije.

APEL
obzirom na novouvedene različite cijene električne energije u odnosu na opseg potrošnje, neophodno je precizno utvrditi početno stanje potrošnje električne energije na mjernim mjestima kako bi se izbjegla potencijalna šteta po korisnika ili distributera – saopštIli su ranije iz “Elektrokrajine”.
Ukoliko su mjerna mjesta zaključana ili na drugi način nedostupna za očitanje, iz “Elektrokrajine” apeluju na korisnike da u navedenom periodu sami očitaju potrošnju i uz osnovne podatke o mjernom mjestu dostave putem besplatne info-linije 0800/50-116 ili na mejl adresu callcentar@elektrokrajina.com.

srpskainfo.com