Svetosavska akademija, koja se tradicionalno organizuje u čast prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ove godine nosila je naziv “Svetosavski vremeplov” i večeras je održana u sali Pozorišta “Prijedor”.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je svim učenicima i prosvjetnim radnicima školsku slavu, Svetog Savu.

On je izrazio zadovoljstvo što su među dobitnicima Svetosavske nagrade, koju dodjeljuje resorno ministarstvo, i prosvjetari iz Prijedora koji, kako je rekao, na najbolji način promovišu ime svog grada.

“Grad Prijedor s ponosom može reći da svetosavske svečanosti obilježava još od 1892.godine i nastojaćemo da istrajemo u tome. Svi moramo da u današnje vrijeme budemo dostojni lika i djela Svetog Save ne samo kada su ovakve svečane prilike već i svakog dana. Želim da poručim i da u izazovnom vremenu koje je pred nama budemo jedinstveni i složni”, rekao je Javor.

O Svetom Savi besjedio je Zoran Arsović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.On je istakao da mu je neizmjerno drago što je u Prijedoru na ovaj važan dan za naš narod.

“To je možda i najvažniji dan jer Sveti Sava je ono jedino vrijedno što imamo. To je jedina stvaralačka ideja u našoj istoriji i sada kad imamo vremena da pogledamo unazad vidjećemo da su kao patina i zlatna veza kroz istoriju to sve duhovni sinovi Save. Darivao je narodu ono što je primio, Hrista kojim je živio. Naše je sada da taj dar prihvatimo.”, rekao je Arsović.

On je dodao i da se boji da su istinite riječi vladike Njegoša da je “istorija srpskog naroda zlehudi projekt utrnuća svijeće srpske”.

“Mislim da je vrijeme da razmotrimo sopstveni slučaj i da vidimo koji je naš pravac. Bojim se da gubimo pravac, imamo razne smjerove, ali smjerovi bez pravca ničemu ne vrijede”, poručio je Arsović.

Po scenariju, koji je i ove godine izradio Mladenko Sadžak, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, učesnici akademije su bili učenici nekoliko gradskih prijedorskih osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnja Svetosavska akademija predstavljala je svojevrsni vremeplov i podsjećanje na duh svetosavlja u Prijedoru krajem 19. i početkom 20. vijeka. U muzičkom dijelu akademije učestvovao je Gradski hor “Prijedor” i Hor učenika Osnovne škole “Petar Kočić” .

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe u foajeu pozorišta nagrađenih učeničkih literarnih i likovnih radova na javnom konkursu za najbolji likovni rad i najljepši ćirilični krasnopis o Svetom Savi. Konkurs je raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin je potvrdio da je žiri imao težak posao jer je pristigao veliki broj učeničkih radova.

“Nagrađeno je 18 učenika osnovnih i srednjih škola, a čast da im radovi budu izloženi na ovoj izložbi imalo je još 12 učenika”, rekao je novinarima Hrvaćanin.

Nakon trogodišnje pauze prouzrokovane korona virusom, iz Kola srpskih sestara Prijedor najavljuju Svetosavski humanitarni bal sutra, na Savindan u 19 časova u hotelu “Prijedor”.

prijedorgrad.org