Na adresu internet portala www.prijedordanas.com stigao je dopis od strane Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” u kojem demantuju izjave zamjenika gradonačelnika Prijedora koje su izrečene na sjednici Skupštine grada održanoj 7. septembra a koje su objavljene u tekstu Skupština grada Prijedora: Usvojena Rezolucija o neprihvatanju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori – FOTO .

U nastavku vam prenosimo kompletan dopis.

Poštovani,
u skladu s članom 5. i članom 7. Kodeksa za štampu i online medije BiH Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini dostavljamo Vam u nastavku demanti na članak pod naslovom „Skupština grada Prijedora: Usvojena Rezolucija o neprihvatanju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori“, koji je objavljen na portalu prijedordanas.com dana 07. rujna 2022. godine. U članku je naveden niz netočnih informacija koje čitatelje mogu navesti na pogrešne zaključke, stoga vas molimo da objavite ispravak netočnih navoda i insinuacija, na isti način na koji je objavljen i članak na koji se referiramo, te ga prenesete u cjelovitom obliku.

Podsjećamo, u navedenom članku prenesene su izjave zamjenika gradonačelnika Prijedora, gospodina Žarka Kovačevića koje je dao za agenciju SRNA, a u kojem govoreći o projektu zbrinjavanja radioaktivnog otpada od strane Republike Hrvatske na lokaciji Trgovske gore kaže: „Smatram da javnost nije dovoljno upoznata o tome da bi na Trgovskoj gori trebao da bude odložen nuklearni otpad, odnosno gorivo iz Nuklearne elektrane Krško koje će se dopremati svakih 18 mjeseci i ta će se količina povećavati i vremenom će predstavljati sve veću opasnost za one koji tu žive“, što nije točno.
Naime, na lokaciji budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada neće se odlagati nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane Krško. Nuklearno gorivo dugoročno će se skladišti u suhom skladištu na lokaciji elektrane i ono neće biti zbrinuto na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. U Centru na lokaciji Čerkezovac zbrinjavat će se samo nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško i institucionalni otpad iz Republike Hrvatske.

Spomenutih 18 mjeseci odnosi se isključivo na redovite remonte u Nuklearnoj elektrani i cikluse zamjena istrošenih gorivih elemenata u reaktoru elektrane. Svakih 18 mjeseci približno trećina gorivih elemenata nuklearnog goriva se iz reaktora premješta u bazen za istrošeno nuklearno gorivo. Ti se elementi zamjenjuju sa svježim gorivim elementima.

Smatramo kako nema razloga za neargumentirano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova nastavit ćemo transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dionike.

direktor Fonda
mr.sc. Josip Lebegner, dipl. ing.