Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Prijedoru da joj je zadovoljstvo vidjeti radove koji se odvijaju na izgradnji svetosavskog doma kod Crkve Svetog Proroka Ilije u naselju Urije.

“Zadovoljna sam i srećna što kao predsjednik Republike mogu da nekim manjim dijelom učestvujem u realizaciji ovako sjajnog projekta. Uvijek se osjećam dobro u Prijedoru ne samo zato što sam počasni građanin nego zbog toga što ovdje možemo da mjerimo napredak onoga što republičke i lokalne vlasti zajedno rade i sigurna sam da će od toga svi naši građani koji žive u Prijedoru imati i zadovoljstvo i sreću i korist od ovakvih projekata”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je najavila da će se nastaviti raditi zajedno.

“Ima tu još velikih stvari i izazova koje treba rješavati. Zahvalna sam i lokalnim vlastima na inicijativi koju oni pokazuju ali i na saradnji koju pružaju republičkim institucijama”, dodala je Cvijanovićeva koja je prisustvovala dobrotvornoj večeri za nastavak radova na hramu.

Protojerej stavrofor Mladen Majkić rekao je da se danas slavi Spasovdan, da se između dva Spasovdana u protekli godinu dana uspio sagraditi svetosavski dom u prvoj i da se može reći da je urađena polovina posla.

“Radujemo se ovdje na ovom svetom mjestu, gdje smo, evo, nakon godine dana, ponovo o Spasovdanu, u novosagrađenom svetosavskom domu gdje su se sabrali svi naši važni i uvaženi gosti, a između mnogih i predsjednica Republike Srpske kojom prilikom se evo radujemo i čestitamo dan i slavu grada Banjaluke u kojem predsjednica stoluje, pa smo zaista od srca radosni što je večeras ovdje sa nama, slobodno možemo reći u svom gradu čiji je počasni građanin”, rekao je Majkić.

Igor Kneginjić iz organizacionog odbora rekao je da je od planiranih 235.000 KM u ovoj fazi prikupljeno u novcu i materijalu oko 90 odsto, da su tim novcem urađeni temelj, objekat, krov i stolarija,

“Ostali su unutrašnji radovi, podovi, nabača, hlađenje i grijanje, ulaz, kamen, kuhinja, stolovi i stolice. Smatramo, na ove cijene, da je to još oko 200.000 do 230.000 KM. Objekat je dužine 38 metara i najveći svetosavski dom u čitavoj regiji. Iziskuje sredstva, ali najbitniji dio posla smo uradili”, dodao je Kneginjić.

Prvo donatorsko veče s namjenom izgradnje objekta održano u junu prošle godine. Izgradnju su inicirali mještani Urija, a s ciljem da parohijski dom služi i kao svetosavski omladinski dom.

prijedorgrad.org