Nastavljeni su radovi na uređenju obala Sane i gradskih kupališta. Udruživši mehanizaciju i radnu snagu, članovi Omladinske organizacije “Čuvari Sane” i prijedorski komunalci prikupljali su smeće, kosili travu, a otpad su potom odvozila komunalna vozila.

“Trudimo se iz akcije u akciju da uvijek uradimo nešto korisno za naš grad. Sad je počela sezona košenja, a prošle sedmice smo bili na Ljubinom brodu”, rekao je Ognjen Savić, član “Čuvara Sane”.

Iz ove organizacije poručuju da treba precizirati u čijoj je nadležnosti održavanje obala Sane.

“Da li se očekuje da to budu stalno volonteri, da li Grad, da li ‘Vode Srpske”… Nije u našoj nadležnosti da to ispitujemo, ali svakako bi trebalo vidjeti u čijoj je nadležnosti ubuduće održavanje. Ovo jeste fino sada, ali šta sutra, šta dogodine, šta za pet godina, da li će se opet vratiti kupinjaci i tome slično”, izjavio je Milan Sadžak, predsjednik OO “Čuvari Sane”.

Iz preduzeća “Komunalne usluge” pohvalili su “Čuvare Sane” s kojima su i ranijih godina realizovali zajedničke akcije.

“Pohvalio bih njihov aktivizam. Oni redovno brinu o obalama Sane. Imali smo i ranijih godina zajedničke akcije ne samo na košenju i uređenju obala, već i nekim njihovim aktivnostima. Zajedno s nama učestvovali su u prikupljanju i odvozu mješovitog otpada”, rekao je Dalibor Grabež, direktor preduzeća “Komunalne usluge”.

Iz nadležnog gradskog odjeljenja navode da na ovome neće stati i očekuju da će sve plaže, do početka ljetne sezone, biti spremne za kupače.

“Prva polovina juna rezervisana je za našu Sanu, za aktivnosti oko uređenja obala, plaža. U saradnji sa komunalnim preduzećem, sa ‘Čuvarima Sane’, s kojima imamo uvijek dobru saradnju, organizovali smo uređenje plaže za ovaj dio korita Sane. Naravno, na tome nećemo stati, idemo dalje, imamo i plaže Ušće i Žeger”, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Aleksandar Šobot.

Podsjetimo, prošlog vikenda uklonjeno je više desetina kubika drveta iz rijeke Sane te jedan od stubova gradskog mosta očišćen od nakupljenog otpada, šiblja i balvana. Za uređenje obale i gradskih kupališta iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 15.000 KM.

kozarski.com