Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je danas u Lamovitoj prisustvovao obilježavanju 80. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade.

Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika palim borcima Prve krajiške brigade, ali i poginulim borcima Otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.

Prigodan govor o ratnom putu brigade imao je Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor koji je istakao da je, na dan formiranja ,brigada brojala 1.186 boraca sastavljenih sa Kozare i Grmeča, a da je njen ratni put bio dug 21.000 kilometara.

“Preko 20.000 boraca je prošlo kroz brigadu, a na tom dugom putu poginulo je 2135 boraca Ona je vodila 392 bitke u kojima je 2700 boraca ranjeno, a brigada je dala veliki doprinos u borbi protiv fašizma budući da je iz stroja izbacila 14900 neprijateljskih vojnika,poginulih i zarobljenih”, rekao je Rodić.

On je dodao da je brigada ratovali na gotovo svim prostorima bivše Jugoslavije, učestvovali na Sremskom frontu i u oslobođenju Beograda, a svoj ratni put je završila na sjevernim granicama tadašnje Jugoslavije gdje je učestvovala u zatvaranju granica i sprečavanju bijega neprijatelja kako ne bi pobjegli nekažnjeni za zlodjela koja su učinili.

“Iz njenih redova je poteklo 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhobnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila , odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen ovdje u Lamovitoj 25.maja 1975.godine”, istakao je Rodić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar istakao je da je danas jako bitno biti danas ovdje i da trebamo biti svake godine u što većem broju.

“Jako je bitno da se sjetimo svih tih ljudi koji su se borili i izvojevali slobodu na ovim prostorima, njihovo ime neka ostane u našim srcima za pamćenje, a nama mladim generacijama ostaje da čuvamo mir i tu slobodu”, poručio je Kolar.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Gornja Lamovita Rajko Marić je izjavio novinarima da se ne smiju zaboraviti žrtve koje je srpski narod dao i da se uvijek trebamo sjećati naših poginulih boraca.

“Ovo je jedna od tih prilika kada im odajemo pomen i sjećamo se onih koji su dali svoj živote na našu slobodu”, rekao je Marić.

U prigodnom programu su učestvovali učenici Osnovne škole “Jovan Dučić” iz Lamovite.

prijedorgrad.org