Predstavnici Organizacije porodica poginulih boraca i zarobljenih i nestalih civila Prijedor danas su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Hambarinama obilježili tridesetogodišnjicu pogibije dvojice i ranjavanje četvorice pripadnika tadašnje JNA. Među ranjenim vojnicima bio je i Ratko Milojica, koji je preživio četiri metka u leđa.

„Krenuli smo kući na odmor. U Hambarinama je bio punkt. Kada su nam pregledali dokumenta, zapucali su po nama, a mi smo bili ko tići nemoćni u autu“, prisjeća se Milojica tih teških dana.

Potpredsjednik Gradske organizacije poginulih i zaroblenih boraca i nestalih civila, Slaviša Kneginjiić, kaže da u ovoj organizacoiji smatraju da nije bilo ubistva Radenka Đape, ovog događaja u Hambarinama i napada na Prijedor 30. maja, tragični događaji te 1992. godine u ovom gradu bili bi izbjegnuti.

„Nažalost, izdešavalo se što se izdešavalo, krivice ima i na jednoj i na drugoj strani. Svi smo i krivi i svi smo pravi, prema tome, moramo živjeti i moramo budućnost gledati u oči“, istakao je Kneginjić

Predsjednik Gradske organizacij poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica, naglašava da joj najteže pada što za proteklih trideset godina niko nije procesuiran za srpske žrtve u Prijedoru.

kozarski.com