Gradonačelnik Prijedora i načelnici opština prijedorske regije Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka, potpisali su saglasnost o osnivanju Regionalnog savjeta za obrazovanje i zapošljavanje za regiju Prijedor.

Imajaću u vidu trendove i izazove sa kojima se susreću u ovoj oblasti, potpisnici Sporazuma zaključuju da je koordinaciju lokalnih mjera i projekata podrške potrebno podići na viši nivo, gdje je obrazovanje, u funkciji potreba lokalne i regionalne ekonomije, od prioritetnog značaja.

Regionalni savjet za obrazovanje i zapošljavanje za regiju Prijedor svojim savjetodavnim djelovanjem unaprijediće međuopštinsku saradnju i povećati nivo prilagođenosti obrazovanja specifičnostima ekonomije lokalnih zajednica na kratkoročnom i dugoročnom nivou.

Regionalni savjeti za obrazovanje Republike Srpske osnivaju se na inicijativu Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i punu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i GIZ-s.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora Monja Kasalović je izjavila da je cilj ovog Savjeta da se uspostavi mehanizam koordinacije između srednjih škola, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca RS, lokalnih poslodavaca i Agencije za ekonomski razvoj grada “PREDA-PD”.

“Ovo je jedna dobra ideja, čija je inicijativa pokrenuta u junu prošle godine”, istakla je Kasalovićeva.

Neophodno je da se obrazovni sistem prilagodi potrebama poslodavaca, kako oni koji završe srednju školu, a ne planiraju studirati, ne čekaju dugo na posao, poručeno je sa današnjeg sastanka. Značajnu ulogu u tome imaju savjeti za obrazovanje i zapošljavanje, a pozitivan primjer je banjalučki Savjet.

“U praksi se dobro pokazao rad banjalučkog Savjeta. Poslali su mišljenje Ministarstvu o obrazovnom sistemu i spisak deficitarnih zanimanja, a u toku je sprovođenje upitnika o potrebama opremanja kabineta praktične nastave”, kaže Danijel Kovč, stručni saradnik iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Tijana Radević-Drljača izjavila je da je zadatak Regionalnih savjeta bolja međusobna povezanost između škola, poslovne zajednice i lokalnih zajednica odnosno da je potrebno usaglasiti obrazovne politike i tržište rada.

Plan je da se u Srpskoj osnuje 10 ovakvih Savjeta.

prijedorgrad.org