Privrednom Savjetu grada Prijedora predstavljena je Analiza i Akcioni plan razvoja preduzetništva Grada Prijedora za period 2021 – 2027. godine.

Predstavljen je i sektorski odbor drvoprerade i proizvodnje namještaja, koji je od sada sastavni dio Privrednog savjeta, te realizovani podsticaji.

U područnoj Zanatsko-preduzetničkoj komori Prijedor, u kojoj 1309 registrovanih preduzetnika zapošljava blizu 3000 radnika, uvjereni su da se uz političku volju mogu napraviti pomaci. Ističu da su tri godine čekali na Akcioni plan razvoja preduzetništva te se nadaju da to nije kraj, jer ih čeka još mnogo posla na razvoju preduzetništva,

“Sve što nam je još potrebno je smanjenje parafiskalnih nameta, vladavina prava, borba protiv sive ekonomije.”, izjavio je novinarima Ranko Zgodić, član UO područne Zanatsko-preduzetničke komore.

Autore analize su u natojanju da prepozanju ključne prepreke rastu i razvoju biznisa, koje su to dobre stvari koje je Grad do sada uradio i šta se preporučuje da bi se olakšao biznis.

Rezultat je šest mjera. Između ostalog proces digitalizacije Gradske uprave ,ali i privrede, preduzetnička edukacija, nastavak preduzetničke podrške, ali i jedan sasvim nov model davanja subvencija.

“Predlažemo uvođenje mentorstva u subvencionisanju i to dva stadijuma, jedno mentorstvo ljudi koji su već dugo u biznisu ljudima koji će pokrenuti vlastiti posao, a drugo je takozvano vršnjačko mentorstvo osoba koje će primiti subvencije a koje će nakon godinu dana biti na usluzi drugim koji se odluče da pokrenu vlastiti biznis”, rekao je Saša Petković, ispred Udruženja ekonomista RS SWOT Banjaluka

Pandemija je ostavila traga i na poslovanje prijedorskih privrednika. Očekivanja su da se na Privrednom savjetu kroz dijalog pronađu neke nove zajedničke mjere koje će se provesti u ovoj godini.

“Kroz Akcioni plan biće definisani podsticaji za zapošljavanje, samozapošljavnje novih radnika, koje smo imali i ranije i neke nove mjere kao što su unapređenje poslovanja kroz mentorstvo novoosnovanih poreduzeća”, navodi Rade Rosić načelnik Odjeljenja za privredu i dodaje da će dokument poslužiti kao polazna osnova za izradu nove strategije grada Prijedora za naredni period.

prijedorgrad.org