Nacionalni parkovi „Kozara“ i „Una“ imaju priliku da konkretnijom saradnjom i uvezivanjem sveukupne turističke ponude, bazirane na prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima, a uz podršku institucija vlasti i regionalnih razvojnih agencija, kreiraju zajedničku turističku ponudu i skupa apliciraju za sredstva evropskih fondova. Ovo je danas poručeno na radnom sastanku na Mrakovici, kome su prisustvovali predstavnici turističkog sektora Republike Srpske i Federacije BiH.

“Sarađivaćemo sa svim zainteresovanima, s ciljem proširenja turističkih kapaciteta. Zadovoljni smo odzivom i samom tematikom sastanka, gdje smo predstavili određene infrastrukturne projekte koje planiramo da radimo u narednim godinama. Nadam se da ćemo imati podršku svih relevantnih institucija, uključujući lokalne zajednice koje su naslonjene na Kozaru, ali i podršku Vlade RS i cjelokupne BiH”, rekao je Božidar Nikoletić, direktor Nacionalnog parka „Kozara“.

Amarildo Mulić, direktor NP „Una“, rekao je da će u narednom mjesecu biti održan radni sastanak u ovom nacionalnom parku, gdje će biti prezentovani tamošnji turistički kapaciteti.

“Planiramo određenu dinamiku, u smislu kreiranja zajedničke turističke ponude i poboljšanja vidljivosti naših parkova na turističkim tržištima u BiH, Evropi i svijetu”, naglasio je Mulić.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske smatraju veoma korisnim održavanje ovakvih sastanaka i ne sumnjaju da će uskoro imati i konkretne rezultate.

“Jasno je da ima prostora za unapređenje turističkog proizvoda Srpske i mi iz TO RS ćemo učestvovati u ovom projektu, u cilju poboljšanja sadržaja infrastrukture za sve posjetioce”, rekao je Miodrag Lončarević, direktor TO RS.

Sastanku je prisustvovala i ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Suzana Gašić.

“Zaključili smo da se moramo bolje povezati, komunicirati jedni s drugima, a zajednički cilj je razvoj kako NP Kozara, tako i ove regije. Učesnici sastanka došli su zbog toga da zajedničkim kapacitetima to pospješimo”, istakla je Gašićeva.

Prirodna bogatstva i bogata istorija imaju šta da ponude domaćim i stranim turistima, a podrška nadležnih neće izostati, poručeno je s Mrakovice. Prošle godine Nacionalni park “Kozara” posjetilo je gotovo 100.000 turista.

kozarski.com