Odbor za žalbe grada Prijedora u 2021. godini razmatrao je ukupno 16 žalbi od kojih je za 14 utvrdio da su neosnovane, jednu je ocijenio neblagovremenom, a jednu uvažio.

U izvještaju o radu ovog organa za prošlu godinu, koji su na posljednjem zasjedanju usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora, navedeno je da se od ukupno 16 predmeta u 12 slučajeva radi o žalbama pripadnika Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor, tri žalbe su podnijeli kandidati nezadovoljni rezultatima konkursa za radna mjesta u Gradskoj upravi, dok se jedan tiče žalbe šefa Odsjeka za saobraćaj Aleksandra Jeftića na rješenja Gradske uprave o trajnom premještaju na radno mjesto i o plati, a to je ujedno i jedina uvažena žalba.

Od vatrogasaca koji su se žalili ovom odboru, devet je sudskim putem zatražilo pravo na jubilarnu nagradu putem suda i svi predmeti koji su do sada pred sudom okončani u korist su vatrogasaca.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević dobio je saglasnost gradonačelnika Slobodana Javora da se obrati Skupštini u vezi sa ovom tačkom dnevnog reda i tom prilikom je ustvrdio da je Odbor radio u nepotpunom sastavu, budući da ima dva umjesto tri člana, kao i da je član Odbora Ognjen Hrnjak u porodičnoj vezi s Jeftićem o čijoj žalbi je odlučivao.

„U ovom konkretnom slučaju vi ste trebali tražiti izuzeće samog sebe zbog sukoba interesa. Ja mislim da ste vi gradonačelnika doveli u zabludu“, rekao je Kovačević u obraćanju na sjednici Skupštine.

Kovačević je primjedbovao i to što nije dobio zapisnik Odbora u vezi sa ovim slučajem.

Član Odbora za žalbe Ognjen Hrnjak, koji je Skupštini predstavio izvještaj o radu, rekao je da dva člana Odbora imaju pravo donošenja odluka, da su jednoglasno donijeli odluke, potpisali ih i ovjerili pečatom i da stoje iza njih, a da postoje instance koje dalje mogu odlučivati o zakonitosti donesenih odluka.

On je dodao da nije dobio zahtjev za dostavljanje zapisnika i da će po dobijanju takvog zahtjeva dostaviti traženu dokumentaciju.

Odbor za žalbe je u Jeftićevom slučaju utvrdio da službeniku nije bilo omogućeno da izloži svoju odbranu, te je rješenja o njegovom premještaju i plati poništio i predmet vratio prvostepenom organu na ponovni postupak.

Za izvještaj o radu Odbora za žalbe glasalo je 17 odbornika, četiri su bila uzdržana i nijedan protiv.

Odbornici su usvojili, između ostalog, odluke o osnivanju Stručne službe Skupštine, o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2022. godinu i o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje tri člana Gradske izborne komisije i javnog konkursa za izbor i imenovanje članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama, te pet tačaka koje se odnose na izmjene u radnim tijelima Skupštine, tri na sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti i dvije na finansiranje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Odbornici su se upoznali sa informacijama o podsticajima u preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima u 2021. godini i promijenili ime Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ u Razvojna agencija grada Prijedora „PREDA“.

U izmjenama u radnim tijelima Skupštine u četiri slučaja se radilo o promjenama članova iz reda odbornika, dok je u Savjetu za kulturu došlo do promjene spoljnih članova. Umjesto Snježane Dobrijević imenovan je Srđan Šobot uz obrazloženje predsjednika Komisije za izbor i imenovanja Duška Miletića da se Dobrijevićeva smjenjuje zbog nesaradnje sa odbornicima Skupštine grada.

Dobrijevićeva je član PDP-a, a oba odbornika PDP-a su obavijestila Skupštinu da više ne predstavljaju ovu stranku i da ubuduće djeluju samostalno.

Informacija o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji povučena je s dnevnog reda na prijedlog gradonačelnika, a uz obrazloženje da u prezentovanju ove problematike nisu mogli učestvovati predstavnici Policijske uprave Prijedor zbog neblagovremenog i nekonkretizovanog zahtjeva koji im je grad uputio, kao ni predstavnici Foruma za bezbjednost zajednice zbog nenadležnosti ovog neformalnog savjetodavnog tijela.

Tekst i foto – SRNA – www.prijedordanas.com