Uskoro nas očekuje planetarno poznata groznica zvana “Black Friday”. Reklame, bilbordi, astronomski popusti u najavi kao „mamac“ za šopingholičare, ali i ostale željne dobrih sniženja već su na internetu, radiju, televiziji. U Prijedoru je, što se trgovaca tiče, sve spremno za poslednji, crni, petak u novembru. O kupovini na velike popuste mišljenje imaju i Prijedorčani. Za jedne je to obmana, za druge su popusti mali, treće kupovina na crni petak uopšte ne interesuje, a ima i onih zainteresovanih.

Trgovci, uprkos slaboj kupovnoj moći građana, na crni petak i još koji dan nakon tog, očekuju gužve u radnjama.

“Po staroj dobroj tradiciji i ove godine ćemo iznenaditi potrošače najvećim mogućim popustima, naravno sve u skladu sa epidemiološkim mogućnostima. S obzirom da “crni petak” obično traje jedan dan , mi ćemo iz tih razloga produžiti na više dana . Vjerovatno će to biti 3 do 4 dana. Kupce očekuju popusti do 40 posto u odnosu na maloprodajne cijene “, pojasnio je Aleksandar Đurašinović, regionalni menadžer kompanije “Sport Vision”.

U Udruženju potrošača DON kažu, da su kod nas to isključivo sezonska sniženja, koja trgovci poturaju pod „naš crni petak“. Ipak ,kako god se zvalo, svako sniženje građanima dobro dođe.

“Ovo što se kod nas dešava je definitivno samo neki pokušaj određenog broja trgovina da se pridruže eliti da medijski budu popraćeni. Prave sebi jednu dobru promociju, a u suštini potrošači ne osjete to kao potrošači u drugim zemljama. To je ona slabost našeg „crnog petka“. Nije sve tako crno i sigurno je da će određeni broj proizvoda s biti snižen i da će mnogi od potrošača pronaći nešto za sebe po povoljnijim cijenama “, kaže Murisa Marić, izvršna direktorica UG „DON“.

kozarski.com