U prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović” sinoć je otvorena izložba fotografija dječijeg fotografa Lenke Keleman pod nazivom “Mrvice od rođenja i borbe za život do odraslih ljudi”.

Organizator izložbe je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Predstavnik ovog Udruženja Jelena Ćetković iz Banjaluke izjavila je da je autor izložbe Lenka Keleman prije epidemije provela mjesec i po dana na Univerzitetsko kliničkom centru i sve detaljno bilježila i da je ova izložba rezultat tog rada.

“Željeli smo da prikažemo roditeljima koji nemaju djecu prijevremeno rođenu, kako i na koji način ta djeca prolaze period od rođenja pa na ovamo”, rekla je Ćetkovićeva.

Ona je dodala da je izložba ove godine prvi put organizovana u Prijedoru, a da je ranije bila predstavljena u Banjaluci, Laktašima i Bileći.

“Cilj je da se podigne svijest i pokaže kroz šta roditelji prijevremeno rođene djece prolaze, prvenstveno majke koje rode prijevremeno rođeno dijete i koliko je to teško da dijete izađe prvo iz inkubatora, da dođe do određene gramaže i da pojede jedan kompletan obrok od 20-30 mililitara i da pokažemo koliko je tim majkama potrebna pomoć”, kazala je Ćetkovićeva.

Ona je dodala i da su ove godine podršku grada Prijedora.

“Zgrada Gradske uprave je prvi put sijala ljubičastom bojom 17.novembra i nadamo se da će i ostali gradovi prepoznati koliko je bitno da ljudi prepoznaju to i da nam izađu u susret”, kazala je Ćetkovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je izjavio da smatra da su to veliki mali heroji.

“Čestitam njima njihov mjesec novembar i svim roditeljim,a potogovo majkama i zamoljavam se građane Prijedora da narednih dana dođu i vide ovu izložbu i neće se pokajati”, rekao je Kovačević.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” je osnovano 2016.godine i bavi se humanitarnim radom.

prijedorgrad.org