Prijedor je danas bio domaćin susreta predstavnika komunalnih preduzeća iz Srbije, Crne Gore i BiH. Sva komunalna preduzeća dijele slične probleme, kako od opreme, tako do pokrivenosti teritorija te zakonske regulative. Zato su, kako je rečeno, regionalni skupovi poput ovog u Prijedoru šansa za razmjenu iskustava i uspostavljanje čvršće saradnje s ciljem lakšeg nastupa prema investitorima i evropskim fondovima.

“Tendencija je da razmijenimo neka naša iskustva i mišljenja, a generalno svi imamo iste probleme i istom tematikom se bavimo”, rekao je Aleksandar Vračić iz Udruženja komunalnih djelatnosti RS. On je podsjetio da je krajem prošle godine potpisan Sporazum o saradnji komunalnih djelatnosti Republike Srpske i Srbije, s ciljem proširenja na cijeli region.

Privredna komora Srbije biće nosilac predstojećeg samita komunalnih preduzeća regiona, u koji će biti uključene i Rumunija, Bugarska i Mađarska.

“Hoćemo da imamo zajedničku platformu i da radimo na usklađivanju legislative, pogotovo sa državama koje su nastale iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije. Suština je da legislativa bude što podudarnija da bismo mogli zajedno da djelujemo”, poručio je Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

Rad komunalnih preduzeća u jednoj lokalnoj zajednici ogledalo je rada izvršne vlasti i gradske uprave, rekao je Dalibor Grabež, direktor preduzeća “Komunalne usluge”, Prijedor, izrazivši zadovoljstvo što su po prvi put bili domaćini regionalnog susreta partnerskih udruženja komunalnih preduzeća.

kozarski.com