srna-javna rasprava prijedorUčesnici javne rasprave o setu zakona i strategiji iz oblasti poljoprivrede u Prijedoru su danas iznijeli primjedbe na obavezu vinarija i proizvođača jakih alkoholnih pića da u stalnom radnom odnosu imaju tehnologa ili inženjera poljoprivrede, kao i na nezadovoljavajući sistem obilježavanja stoke.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se vinari i proizvođači jakih alkoholnih pića i u svim ostalim regijama Republike Srpske, kao i u prijedorskoj, protive stalnom angažmanu stručnog lica.

“Traže ili da se stručna lica angažuju na ugovor o djelu ili da više proizvođača angažuje jedno stručno lice. Izaći ćemo im u susret i nećemo ih dovesti u lošu situaciju, ali istrajaćemo na potrebi da stručna osoba mora da stoji iza proizvodnje”, rekao je Pašalić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je bilo dosta primjedbi i na sistem obilježavanja stoke.

“Do sada su to radile isključivo veterinarske službe, a sada to mogu raditi i udruženja poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Pašalić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja vinara i vinogradara Republike Srpske Aleksandar Banjac rekao je da bi stalno zaposleni tehnolog ili poljoprivredni inženjer kod malih proizvođača bio preveliko opterećenje.

“Ima proizvođača čiji ukupan godišnji prihod ne prelazi 30.000 KM, a jedan tehnolog koštao bi ih više od 20.000 KM godišnje”, naveo je Banjac.

On je dodao da se vinari protive i zabrani proizvodnje vina od uvezenog grožđa.

“Lani je, zbog vremenskih prilika, mnogima rod desetkovan i kako vinarije drugačije da riješe problem ako ne uvezu grožđe? I zašto ta zabrana kada znamo da Slovenija i neke druge zemlje Evropske unije grožđe uvoze iz Makedonije”, rekao je Banjac, dodajući da vinari imaju primjedbe i na drakonske kaznene odredbe zakona.

LJuban Baltić iz Trnopolja kod Prijedora, vlasnik farme s 25 muznih krava, rekao je da je neophodno pojednostaviti i ubrzati obilježavnje stoke ušnim markicama uz odgovarajući kvalitet.

“Ušne markice su nekvalitetne ili se nekvalitetno stavljaju. Spadaju sa stoke, odgovornost se prebacuje s jednih na druge, a nama inspekcija to ne toleriše kada dođe u kontrolu, iako smo mi u tom procesu nemoćni”, naveo je Baltić.

Teme javnih rasprava su nacrti zakona o vinu, o jakim alkoholnim pićima, o stočarstvu, zatim o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivrednim zadrugama, kao i o Strateškom planu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske za period od 2015. do 2020. godine.

Osim u Prijedoru, javnu raspravu o ovim aktima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je danas i u Foči.

SRNA