muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (1)U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras su otvorene arheološke izložbe “Ranovizantijske bazilike u Bakincima” i “Preliminarni rezultati arheoloških istraživanja manastira Đurđevac”.

Autor izložbi Bojan Vujinović, kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška, rekao je da su ranovizantijske bazilike u Bakincima istraživane od 2012. do 2014. godine.

“Riječ je vjerovatno o utvrđenju koje je u šestom vijeku bilo episkopsko sjedište, gdje se pokrštavalo stanovništvo i gdje je bio izvor hrišćanstva za cijelu regiju današnje sjeverne Republike Srpske, a tadašnje južne Panonije”, rekao je Vujinović na otvaranju izložbe.

On je naveo da manastir Đurđevac datira iz perioda od 14. do 16. vijeka i da je vjerovatno stradao u turskoj najezdi.

“I jedno i drugo istraživanje treba da se nastave”, dodao je Vujinović.

muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (2)Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je 2015. godina u ovoj kući započela istorijskom izložbom “Godina stradanja – 1942”, da je nastavljena likovnom izložbom grafika autora Borisa Majstorovića “LJepota zvijeri”, a da je večerašnja izložba, treća u nizu, arheološka.

“Polovinom marta uslijediće etnološka izložba. Veliku pažnju smo posvetili smjenjivanju različitih sadržaja kako bi publici naše postavke bile što zanimljivije”, rekao je Radonjić.

On je naglasio da je večerašnja izložba plod saradnje muzeja iz Prijedora i Gradiške.

“Mi smo matični muzej za cijelu regiju, te je ovo i naša obaveza, ali je ta vrsta saradnje i zadovoljstvo. I njihova javnost treba da vidi naše sadržaje i naša njihove”, rekao je Radonjić, podsjetivši da je u Zavičajnom muzeju Gradiška trenutno izložena istorijska postavka prijedorskog muzeja “Godina stradanja – 1942”.

Otvaranju večerašnje izložbe prisustvovali su učenici prijedorske gimnazije.

“Ovo je dolazak profesora istorije i učenika koji upravo imaju čas istorije, a kada budemo organizovali likovne izložbe pozivaćemo profesore likovnog da dovode svoje đake”, istakao je Radonjić.

On je pozvao sugrađane da i u večernjim časovima dolaze u Muzej Kozare budući da su vrata ove ustanove kulture odnedavno otvorena svakim radnim danom od 18.00 do 20.00 časova.

“Očekujemo da će se sa dolaskom ljepšeg vremena povećati i broj posjetilaca koji nam dolaze u večernjim satima“” poručio je Radonjić.

Arheološke izložbe biće otvorene u Muzeju Kozare do 14. marta.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (3) muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (4) muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (6) muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (5) muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (8) muzej kozare-otvorene dvije arheoloske izlozbe (7)