Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je sve privrednike koji su ulagali u nove tehnologije da se prijave na javni poziv za dodjelu podsticajnih grantova resornog ministarstva za privredu, koji je u toku i produžen je na još mjesec dana.

“U budžetu smo izdvojili četiri miliona KM za te namjene, a ono što sam dogovorio sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca je da ćemo prihvatiti sve projekte, bez obzira na iznos sredstava”, izjavio je Višković nakon obilaska proizvodnog pogona firme “Gavranović”.

On je rekao da, ukoliko bude potrebe, taj obim sredstava biće proširen na šest, pa i sedam miliona KM.

“Naći ćemo prostora i odobriti ta sredstva kako bi podržali sve privrednike koji ulažu u novu tehnologiju. Novim tehnologijama, novim mašinama povećava se produktivnost, konkurentnost i kvalitet proizvoda, koji mora da zadovolji sve standarde evropskog tržišta”, naglasio je Višković.

Višković je rekao da je i današnji obilazak ovog preduzeća neki vid podrške kako bi vlasnik kada nastupa na tržištu i razgovara sa potencijalnim kupcima mogao da istakne podršku institucija i Vlade Republike Srpske.

Vlasnik i direktor firme “Gavranović” Pero Gavranović izjavio je da ovo preduzeće od 2000. godine proizvodi pločasti namještaj i oko 40 odsto radi za izvoz, a ostalo je za domaće tržište.

“Budući da radimo na opremanju hotela i studentskih domova u NJemačkoj i Austriji, korona nas je malo omela i nismo potpisivali ugovore godinu dana. Trenutno smo u pregovorima za iduću godinu”, rekao je Gavranović i dodao da preduzeće zapošljava 38 radnika.

Gavranović je istakao da su radnicima obezbijeđene solidne plate kako bi bio izbjegnut njihov odlazak u inostranstvo.

On je izrazio nadu da će doći do pomoći i podrške Vlade, ističući da se u ovu proizvodnju mora mnogo ulagati i u mašine, repromaterijal i radnu snagu.

Gavranović je najavio proširenje proizvodnje u novom pogonu, a očekuje da podrška i lokalne i vlasti i institucija Republike Srpske neće izostati.

prijedorgrad.org