hrt-semira hofman-autizamAutizam je zbog manifestacije vrlo složen biološki razvojni poremećaj mozga. Karakteriziraju ga slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni ponavljajući obrasci ponašanja. Zato je najvažnija rana intervencija. Za neke, prilagođeni softveri u terapiji potiču brži razvoj.

Ivor ima 4 i pol godine. 2013. dijagnosticiran mu je autizam. Tada je od tonova proizvodio samo visoki C, nešto između pjevanja i vrištanja. Po cijeli je dan ležao na podu i gurao autić. Uopće se nije odazivao. Brat Viktor mislio je da ne čuje. Nije prepoznavao opasnosti koje može izazvati penjanje, udaranje, bacanje stvari i skakanje. Nije dopuštao fizički kontakt, a kamoli poljubac. No, danas je slika Ivorove igre sasvim drugačija.

Ivorova majka Nataša Bahun nije se predavala. Kako bi pomogla svom djetetu završila je mnoge tečajeve i edukacije. Tako je došla i do Semire Hoffman, po struci medicinske sestre koju mnogi roditelji u Semirinoj rodnoj Bosni i Hercegovini zovu dobrom vilom iz Amerike. Ona se posljednjih 5 godina posvetila ranoj intervenciji u tretmanu autizma, jer je američki sustav smatrala prilično nehumanim. Osnovala je domove za djecu i odrasle ometene u razvoju, kao i Kliniku za rane intervencije u autizmu. Hrvatsku je posjetila kako bi roditeljima djece s autizmompoklonila 10 primjeraka programa Teach Town, koji se koristi u američkoj klinici i u domovima u ranom tretmanu autizma i kojim postižu jako dobre rezultate.

„Jako je važno da se tretman počne u što ranijoj dobi kod djece. Mi čak radimo od 2 godine života, jer se mogu postići bolji rezultati. A i kasnije preveniramo neke komplikacije zbog nemogućnosti takvog djeteta da komunicira.”, ističe važnost rane intervencije Semira Hoffman, a opisujući program dodaje: “Teach Town na jedan specifičan način kroz igru praktično djecu osposobljava da komuniciraju, da se snalaze u socijalnim sredinama ovisno o stupnju kojeg dijete dosegne. Jako je važno da dijete ne prepoznaje da se s njim radi, nego djeca misle da se igraju.”

Osim što ga četiri puta tjedno posjećuje teta Ivana, koja s njim radi po bihevioralnoj metodi, Ivor se svakodnevno igra i istovremeno uči pomoću Teach Towna, koji se sastoji od 500 lekcija koje potiču: razvoj jezika kao prvog koraka u razvoju govora, socijalne vještine, prilagodljivost, olakšava povezivanje pojmova i generalizaciju. A tu je i 300 dodatnih prijedloga za nagradne igrice. Neka su djeca, kaže Nataša, uz ovaj program prvi put progovorila. Ivor ga koristi tek dva mjeseca i kao što se vidi – u tomu apsolutno uživa. I svi se slažu koliko brže napreduje otkako mu ga je Semira donirala. Razvio je govor, pažnju, počeo ponavljati riječi, više povezivati pojmove koje ondje vidi s pojmovima u svakodnevnom životu. Jedina mana ovog programa je što je na engleskom jeziku. Da je na materinjem Ivor i ostali mnogo bi toga brže svladavali, jer bi se mogli igrati sami. Upravo se za prijevod na hrvatski mama Nataša zalaže. Čak je osnovala i Centar za podršku osobama s autizmom i njihovim roditeljima. A mi se nadamo da će i uspjeti.

Hrt.hr