promocija knjige-adriana zaharijevicOrganizacije Oštra Nula, Helsinški parlament građana i Centar za mlade Kvart iz Prijedora organizuju promociju knjige Adriane Zaharijević „Ko je pojedinac? geneološko propitivanje ideje građanina“, koja će se održati u sali Kina “Kozara” u Prijdoru, u petak 20. februara 2015. godine u 16.00h.

Nakon promocije knjige razgovaraćemo o učešću građana u procesu donošenja odluka, a u svjetlu prošlogodišnjih protesta u Bosni Hercegovini. Postavlja se pitanje da li je pojedinac pokretačka snaga društva koja može da iznjedri promjene i da li postoje modaliteti za aktivnije učešće građana u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini.

Svjedoci smo da su se u Bosni i Hercegovini unazad četiri godine desili različiti protesti koji su okupili veliki broj ljudi ali na kraju politička elita nije napravila nikakave izmjene u odnosu sa građanima/kama. S tim u vezi mislimo da je bitno edukovati i animirati pojedince da na različite načine učestvuju u društvenim procesima.

Na promociji knjige u Prijedoru govore Adriana Zaharijević i Dražen Crnomat (politički i mirovni aktivista). Moderatorica događaja je Danijela Majstorović (kulturološka teoretičarka).