Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u Prijedoru postoji jaka i razvijena poslovna inicijativa, te najavila da će ovaj grad dobiti i novi vrtić, jer oko 200 mališana svake godine ostane neupisano.

Cvijanovićeva je navela da su to sredstva koja se mogu angažovati direktno iz Kabineta predsjednika Republike, te naglasila da uvijek stoji na usluzi kada su u pitanju izgradnja ili rekonstrukcija vrtića, škola, dječijih igrališta.

“Gradska uprava i gradonačelnik mogu računati na ta sredstva, posebno zato što imamo velike potrebe iskazane na dva mjesta i sigurno će to biti nešto realizovane tokom ove i sljedeće godine”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem danas u Prijedoru.

Ona je ocijenila da u Prijedoru postoji jaka i razvijena poslovna inicijativa, ali i problemi s kojima se suočavaju privrednici širom Republike Srpske, gdje je uloga i lokalnog i republičkog nivoa vlasti da tijesno sarađuje s njima radi stvaranja boljih pretpostavkii za nova radna mjesta, proširenje djelatnosti i proširenje kapaciteta.

“Sve što bude u moći republičkih organa stajaćemo na usluzi lokalnim organima vlasti da bi oni savladali određene poteškoće. Ono što ostaje strateški projekat ovdje, a evo i ja sam se uvjerila putujući prema Prijedoru, jeste definitivno ta potreba izgradnje auto-puta koja će rasteretiti saobraćaj i omogućiti bolju komunikaciju i građanima i privredi”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Gradska uprava opredijeljena da se razvojni put obezbijedi i da se tijesno sarađuje sa republičkim institucijama, koje će biti na usluzi za sve što se odnosi na sanaciju putne infrastrukture i druge važne stvari.

“Dogovorili smo se da pokušamo na različite kombinovane načine da pokažemo svoju podršku i kada je u pitanju privredni sektor”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila i sastanke sa Vladom Republike Srpske, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i lokalnom upravom o potrebama bolnice “Doktor Mladen Stojanović” koja pokriva šest lokalnih zajednica prijedorske regije.

“Ovdje su ambicije da se uđe u ozbiljniju rekonstrukciju i da se bolnica u Prijedoru pridruži svim našim modernim bolnicama koje su ili napravljene ili rekonstruisane širom Republike Srpske”, zaključila je Cvijanovićeva.

Pavlović je podsjetio da je novi vrtić neophodan gradu jer oko 200 djece ostaje neupisano svake godine, kao i da su razgovarali o pomoći u sanaciji krova područne škole u Donjoj Dragotinji koji prokišnjava.

“Tu će predsjednica pomoći Gradskoj upravi da zajedničkim snagama izvršimo rekonstrukciju tog krova”, dodao je Pavlvoić.

On je istakao da je dogovoreno da se određena pomoć zajedničkim snagama uputi u mjesnu zajednicu LJubija koja je, prema njegovoj ocjeni, u proteklom periodu bila zapostavljena od Gradske uprave.

“Pomoći ćemo rekonstrukciju krova osnovne škole u LJubiji i izgradnju dječijeg igrališta. Takođe ćemo zajedničkim snagama raditi na rješavanju problema Ulice Tone Perića koja je u nadležnosti `Puteva Republike Srpske`. Predsjednica će pomoći da se izvrši rekonstrukcija tog puta”, naveo je Pavlović.

prijedorgrad.org