Neophodno je pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove, kako na primarnom nivou gdje se bilježi nagli rast broja pregledanih pacijenata, tako i priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnice, a kako ne bi bio ugrožen proces vakcinacije protiv Covid-19 u Republici Srpskoj.

Ovo je danas zaključeno na sjednici Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed novog virusa korona.

Medicinski radnici upozorili su da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj zabrinjavajuća i da zaštita života i zdravlja građana mora da bude prioritet.

Sjednici Krizbog štaba prisustvovali su Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Anton Кasipović, ministar pravde, Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture, Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta, Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave i Zlatan Кlokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Cilj sastanka je bio razmatranje efekata uvođenja restriktivnijih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva, a u skladu sa preporukama struke. U Republici Srpskoj konstatovan je nagli porast broja oboljelih od Covid-19.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković prenio je stav stručne zajednice po kojem bi za zaustavljanje zabrinjavajućeg trenda rasta novooboljelih i hospitalizovanih bilo neophodno pooštriti određene mjere u zajednici, povećati stepen svijesti i odgovornosti pojedinca o nužnosti primjene ličnih zaštitnih mjera i disciplinu u poštovanju svih preporuka.

Ministri su iz domena svoje resorne nadležnosti razgovarali o restriktivnijim rješenjima u ovom trenutku, posebno za djelatnosti i ustanove koje su prepoznate kao mjesta povećanog rizika od prenosa virusa.

Građanima Republike Srpske su još jednom uputili apel da se pridržavaju ličnih zaštitnih mjera i poštuju preporuke Instituta, kako se prije svega lično ne bi izlagali opasnosti od zaraze.

srpskainfo.com