Odbornici u Skupštini grada Prijedora upozoravaju da su nacrtom budžeta za ovu godinu smanjena novčana sredstva za kulturu, a potpuno ukinuta ili prepolovljenja za kategorije boračke populacije i ratnih-vojnih invalida.

Šefica Kluba odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora Biljana Knežević kaže da nacrtom nije planiran novac za pomoć prilikom liječenja boračke populacije i jednokratnu socijalnu pomoć koje su u prethodnom budžetu iznosile po 50.000 KM.

– Povećana je stavka za ugovore o djelu za 100.000 KM. Da li je to naznaka zapošljavanja koji će ići mimo konkursne procedure? Subvencije su smanjene. Premije od 0,02 KM po litru mlijeka je sa 170.000 KM svedena na nula. Projekat unapređenja voćarske proizvodnje sa 45.000 KM na nulu, regres za obnovu poljoprivredne mehanizacije sa 30.000 KM na nulu, projekti proizvodnje povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru sa 40.000 KM na nulu i neke stavke koje su vrlo bitne u jeku pandemije virusa korona. Privreda je na koljenima, ne znam na koji način će privrednici i poljoprivrdnici da vide u Gradskoj upravi nekoga ko će stajati iza njih u ovom periodu kada zaista imaju problema – rekla je ona.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je odgovorio da su podsticaji za poljoprivredu planirali, ali pod jednom budžetskom stavkom.

Kneževićeva je takođe navela da su podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje sa 400.000 KM umanjena na 200.000 KM.

Dodala je da je istovremeno stavka sa medijsku promociju u budžetu povećana sa 20.000 KM na 200.000 KM i pitala šta će grad promovisati ako nema tradicionalnih manifestacija.

Navela je i da su rashodi za komunalne usluge, električnu energiju i komunikacijske usluge smanjeni u skoro svim budžetskim jedinicama.

– Ne znam šta to znači, troši se struja, a komunalne usluge moraju da se plaćaju, pa ne znam na koji način mislite doći do smanjenja po tim stavkama – zaključila je ona.

Nezavisna odbornica Slađana Radaković izjavila je da je ukupan iznos za sve škole smanjen sa 900.000 na 200.000 KM. Radakovićeva je istakla da je sramota što za sportsko udruženje ratnih vojnih invalida nije planirana novačan pomoć u iznosu od 8.000 KM kao i prethodnih godina. Ona je apelovala da se više novca izdvoji za kulturu kako bi se mladi mogli barem kroz rad kulturnih udruženja okupljati.

– U pitanju je psihički život naše omladine ako im ne ostane mogućnost da se druže kroz hor ili galeriju. Budžet galerije je prošle godine bio 20.000 KM, ali ove godine je smanjena na 8.000 KM, sramota da toliko ima jedna javna ustanova – rekla je Radakovićeva.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić je poručila da će sve sugestije i predlozi odbornika biti razmotreni.

Inače, odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su jednoglasno nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 40.678.002 KM ili za četiri miliona maraka manje od prošlogodišnjeg.

Predlog budžeta pred odbornicima bi trebalo da bude na narednoj sjednici koja se očekuje krajem marta.

srpskainfo.com