Omarska: Sloboda (MG) 2:1 (1:1)

Strijelci: Rosić B. u 7. i Krecelj u 56. minuti za Omarsku, Vučković u 29.minuti za Slobodu
Sudija: Šarić Slaviša (Gradiška)
Žuti kartoni: Krecelj, Lajić, Panić, Zdjelar, Grahovac (Omarska) Mitrić, Gračanin, Mirković (Sloboda)

Omarska:
Jokić 6,5, Ratković M. 7, Romanić Bojan 7, Rosić B. 7,5 (Stojnić -), Panić 7 (Romanić Dragan -), Krecelj 7,5, Grahovac 7, Marmat 7, Vračar 6,5 (Romanić Darko 7), Lajić 7, Rosić Đ. 6,5 (Zdjelar 7)
Trener: Milenko Vuleta

Sloboda:
Ratković 6, Nenad 6, Zec 6,5, Lazendić 6,5, Mitrić 6,5, Gračanin 6,5 (Nikić -), Soldat 6, Vučković 7 (Amović -), Janković 6,5, Đaković 6 (Babić 6), Mirković 6,5
Trener: Igor Mirković

Omarska je u derbiju savladala Slobodu iz Mrkonjić Grada sa 2-1, zabilježila tako i petu uzastopnu pobjedu, te dva kola prije kraja učinila veliki korak ka tituli jesenjeg prvaka.

Viđena je jedna tvrda i prava muška utakmica dvije kvalitetne ekipe sa malo stopostotnih šansi. Teren je bio veoma težak za igru, natopljen i mokar, jer je u Omarskoj čitavu sedmicu padala jaka kiša, ali ipak osoblje kluba ga je uspjelo osposobiti i stvoriti regularne uslove za igru.

Omarska je bolje ušla u utakmicu i odmah stvorila dvije veoma dobre prilike koje nije iskoristila. Ipak, u sedmom minutu dolazi do zasluženog vođstva. Korner je izveo Vračar, a najviši u skoku je bio Branko Rosić i glavom zatresao mrežu gostiju. Nakon tog pogotka, gosti su imali više loptu u svojim nogama, ali je Omarska opasnije prijetila. U nekoliko navrata Omarska je istrčala veoma obećavajuće kontre, ali nekako svaki put bi izostao taj poslednji pas da se stvori stopostotna prilika i udupla vođstvo. U 29.minutu gosti izvode jedan takođe opasan napad, Mirković odigrava povratnu loptu, Emilko Janković šutira snažno sa dvadesetak metara, golman Jokić kratko odbija loptu, a na nju natrčava Vučković i postiže gol za izjednačenje, 1:1. Tim rezultatom se otišlo na odmor.

U drugom poluvremenu, Omarska je bila nadmoćnija. Došla je ponovo do izražaja širina igračkog kadra, jer je trener Vuleta u igru uveo svježe Zdjelara, Romanića i Stojnića, a gosti očigledno nisu imali adekvatne izmjene, pa su kako je vrijeme odmicalo sve više padali na fizičkom planu. I pored stalne inicijative Omarske ni u drugom poluvremenu nije viđeno mnogo stopostotnih prilika. Treba izdvojiti pokušaje Panića i Rosića koji su slabo šutirali iz izglednih pozicija. Susret je odlučen u 56.minutu. Većinu posla je odradio Grahovac, koji je odlično prošao po desnoj strani, ušao u šesnaesterac i potom na petercu uposlio Krecelja, koji glavom u padu šalje loptu u mrežu nemoćnog Ratkovića za veliko slavlje domaćih.

Nakon primljenog gola gosti su imali želju da preuzmu inicijativu, ali djelovalo je im nedostaje snage da u potpunosti pritisnu domaćina. U tom periodu treba izdvojiti dobar pokušaj glavom Mirkovića, ali je lopta za malo fijuknula kraj desne stative.

Gosti osim tog pokušaja nisu imali niti jedan šut prema golu Omarske, a Omarska je imala nekoliko poluprilika i opasnih kontri bez prave završnice. U prilikama su bili Darko Romanić i Dragan Romanić, ali nisu uspjeli kvalitetno šutirati i ugroziti Ratkovića. U poslednjim trenucima utakmice, bura. Gosti su ubacili jednu loptu u šesnaesterac, djelovalo je da je jedan igrač Slobode napravio prekršaj u napadu, nakon toga se lopta odbila do Marmata koji ju je snažno ispucao i pogodio Romanić Dragana iz neposredne blizine. Gosti su burno reagovali tražeći penal, ali je sudija Šarić ostao nijem, nije pokazao ni na penal ni na prekršaj za Omarsku.

Sve u svemu, Omarska je zasluženo pobjedila, stvorila je više opasnih situacija i bilo bi nezasluženo da je Sloboda iz ničega došla do boda.

Ovom pobjedom Omarska je došla nadomak jesenje titule, ali treba istaći i da ekipa Čelinca u stopu prati Omarsku. Čelinac je danas savladao Brdo kao gost sa 2:1 i zadržao zaostatak od samo tri boda. U poslednjem kolu u Omarskoj igraju ove dvije ekipe i po svim prilikama u direktnom duelu će se odlučiti borba za jesenju titulu.

Bilo je zaista lijepo danas u Omarskoj. Sve je podsjetilo na stare dane i borbe za plasman u viši rang. I dalje zbog virusa Covid-19 nije bio dozvoljen pristup gledaocima na tribine, ali se oko igrališta skupio zaista veliki broj navijača koji su glasno i bučno podržali fudbalere Omarske, a igrači domaćeg tima su im se odužili dobrom i borbenom igrom. Zaista treba pohvaliti sve pojedince, od golmana Jokića do Krecelja koji je danas zaista odigrao doktorski. Po završetku utakmice igrače je večerom počastio naš sugrađanin Dušan Lukić, kojem se zahvaljujemo na lijepom gestu.

Prvenstvo još nije gotovo. U sledećem kolu Omarska ide na teško gostovanje kod ekipe Brda, a Sloboda će dočekati Laktaše.

FK Omarska