Predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor Milan Tubin izjavio je da za isključenje tri odbornika iz ove stranke ima podršku iz vrha SDS i najavio da će narednih dana, pored trenutna dva odbornika, ova stranka dobiti još dva člana u skupštinskom Klubu.

Naime, nakon što se na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora nisu pojavili odbornici SDS Jovana Panić, Sanja Rađenović i Slavko Švraka, Gradski odbor ih je sinoć isključio iz stranke.

– Moja dužnost kao predsjednika bila je da sazovem disciplinsku komisiju, koja je pogledala njihov rad i donijela odluku da moraju odmah biti isključeni. Gradski odbor je sinoć sa oko 40 glasova za i tri protiv isključio ove odbornike. Oni imaju pravo po Statutu da se žale, ali to ne odlaže isključenje – rekao je Tubin.

Dodaje da je jučerašnja Skupština, koja je završena neusvajanjem dnevnog reda, bila bitna, jer je trebalo da bude usvojena odluka o kreditnom zaduženju grada s ciljem prevazilaženja posljedica virusa korona i isplate plate radnicima.

Pored toga, na istoj sjednici trebalo je da za zamjenika gradonačelnika Prijedora bude imenovana Maja Stojić-Dragojević, koja je član Predsjedništva SDS, te da za načelnika privrede i poljoprivrede u gradskoj upravi, takođe ispred SDS, bude imenovan Živko Rosić.

– Iz samo sebi znanih razloga tri bivša odbornika – Jovana Panić, Sanja Rađenović i Slavko Švraka – napustila su zasjedanje. Nije bio problem da oni ne podrže imenovanje Maje Stojić-Dragojević, ali oni bukvalno nisu podržali nijednu tačku. Po pitanju njih imamo probleme zadnje dvije godine, prekršili su Statut, glasali su protiv 21 amandmana koje je SDS predala, glasali su protiv imenovanja direktora iz SDS, glasali su protiv svih prijedloga SDS… Naše strpljenje je bilo ogromno – objašnjava Tubin.

Tvrdi da su ova tri odbornika, koja su inače najavili predsjedniku Skupštine grada odsustvo sa zasjedanja, viđena ispred zgrade Gradske uprave.

– Može se reći da su najavili odsustvo, ali to ne mijenja odluku o isključenju. Bili su taj dan pred zgradom i sve nam je jasno, prekršili su “debelo” Statut. Ja im želim srećan rad u budućnosti, jer kao predsjednik GO moram imati stabilnost u svom odboru – ističe Tubin.

Navodi da je pokušao da nađe zajednički dogovor s ova tri odbornika, ali da mu nisu odgovarali na pozive.

– Poštom sam im slao pozive za sastanke, jer smo ih zvali 100 puta telefonom, a nisu se javljali, najmanje pet puta smo im slali preporučene pozive, koji su se vraćali. Njima komanduje Dušan Berić i oni nemaju veze s ovom organizacijom. To nisu odbornici SDS već Dušana Berića – tvrdi Tubin.

On je podsjetio da Gradski odbor SDS ima oko 57 članova, a da su na sastanku sinoć bila prisutna 43, što je dovoljno za kvorum.
Tubin je najvio da će iz nezavisnog kluba odbornika u Klub SDS u narednih 15-ak dana da pređu dva odbornika.

– Pored naša dva odbornika, Ratka Stojića i Radenka Stjepića, dobili smo još dva člana iz nezavisnog Kluba. Njih nećemo danas ovdje imenovati radi nekih drugih interesa, ali će već do prve Skupštine, ako bude ona za 15 dana, biti zvanični članovi Kluba SDS, tako da ćemo u punom kapacitetu nastaviti da radimo – rekao je on.

Tubin smatra da dešavanja u prijedorskom SDS neće ugroziti saradnju ove partije s DNS.

– Sa DNS smo napravili korektan dogovor. Još uvijek nismo u koalicionim odnosima, s tim da imamo odličnu saradnju, imamo izglednu budućnost da možemo stvoriti koalicione odnose i ovo od juče neće ni milimetar poremetiti naše odnose. Ne želimo zbog malog gafa neozbiljnih odbornika da kvarimo odnose u Prijedoru za dobrobit građana – kaže Tubin.

Otkriva da će šef Kluba odbornika umjesto Panićeve ponovo biti Radenko Stjepić.

Odbornik SDS Radenko Stjepić kaže da u zadnje tri godine ova partija vodi najbolju politiku od njenog postojanja u Prijedoru.

-Bile su dvije partije koje su uvijek zajedno radile, to je SNSD i DNS. SDS nije bila u vlasti 20 godina. Sada smo došli u startnu poziciju da smo mi faktor koji će odlučivati na narednim izborima i zato su sve ove turbulencije nastale, jer se bez SDS neće moći izabrati ni gradonačelnik ni buduća vlast – izjavio je Stjepić.

On ističe da je izbor Tubina za predsjednika GO potvrdio i Mirko Šarović i naveo da je bio u teškoj situaciji.

– Moja pozicija je bila teška, uvreda je bilo sa svih strana, a ja nikada nijednu ružnu riječ nisam rekao tim odbornicima. Poštovao sam odluke strnake i to se pokazalo kao ispravno. Kome se ne sviđa SDS može da pređe u drugu stranku – poručio je Stjepić.

EuroBlic-srpskainfo.com