GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 08.05.2020. godine od 12:00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 časa registrovan je još jedan slučaj sa pozitivnim testom na virus korona, a jedna osoba je preminula tako da je trenutno 12 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 6 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korna, a 4 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom je 119 lica, od čega je u kućnoj izolaciji 61 lice, a u formiranom karantinu u Hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 58 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1337 lica.
-U Bolnicu “dr Mladen Stojanović” Prijedor radi liječenja smješteno je 5 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su 3 lica iz opštine Oštra Luka i po jedno lice iz Prijedora i Kozarske Dubice.
2. Dana 07.05.2020. godine izvršena je kompletna dezinfekcija prostora oko JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, a takođe je od strane ove zdravstvene ustanove u toku postupak preuzimanja respiratora (tri transportna i jedan klinički respirator) koji su kupljeni u Turskoj.
3. Dana 07.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije je uputio prijedlog Republičkom štabu za vanredne situacije za ukudanje karantina u lokalnim zajednicama i primjenu mjere kućne izolacije za lica koja dolaze iz inostranstva.
4. Od strane JU Dječiji vrtić “Radost” Prijedor izvršeno je anketiranje roditelja radi utvrđivanja broja djece zainteresovane za boravak u Vrtiću. Na osnovu ove ankete je utvrđeno da je prijavljeno oko 50 djece za boravak u vrtiću.
5. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdjevanje novim količinama roba je uredno. Takođe je konstatovano da nema povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke:
1. Obavezuju se svi rukovodioci institucija na području grada Prijedora da izrade vlastite protokole rada uvažavajući mjere lične i kolektivne zaštite zaposlenih službenika i svih drugih lica koja dolaze u te institucije i uvažavajući Uputstva za postepeno ublažavanje mjera data od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
2. Obavezuju se svi subjekti, fizička i pravna lica da u potpunosti poštuju obaveze, zabrane i ograničenja koja su data Zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije koji su doneseni dana 05.05.2020 godine, a koji se odnose na zabranu kretanja od 22,00 do 05,00 časova, kao i na zabranu kretanja svim licima izvan njihovog mjesta boravka u vremenu od subote u 12,00 do nedjelje u 18,00 časova.
3. Nalaže se JU Dječiji vrtić “Radost” Prijedor i ostalim predškolskim ustanovama koje rade na teritoriji Grada Prijedora da organizuju svoj rad u vrtićkim grupama sa minimalnim brojem djece, izvrše sve neophodne pripreme i usklade svoje poslovanje sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za postepeno ublažavanje mjera vrtići/jaslice, kako bi u skladu sa predloženim mjerama Instituta organizovali rad vrtićkih grupa od 11. maja 2020. godine.
4. Obavezuje se Upravni odbor JU Dječiji vrtić “Radost” Prijedor da predloži način plaćanja vrtića za mjesec maj 2020. godine.
5. Obavezuju se JU Dječiji vrtić “Radost” Prijedor i ostale predškolske ustanove koje su registrovane za rad na teritoriji Grada Prijedora da prije početka rada izvrše dezinfekciju svih površina u vlastitom objektu uz angažovanje ovlaštene institucije za sprovođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-41/20
Datum: 08.05.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković