Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor proslavilo je danas svoju slavu – Miholjdan.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ovo udruženje čuva tradiciju starih vremena i njeguje je, što su u gradskoj upravi i u gradu prepoznali.

“Očuvanje i njegovanje tradicije naroda s ovog prostora zaista je bilo potrebno gradu i mladi ljudi su se okupili, udružili i počeli se baviti kulturom predaka. Oni podsjećaju na vremena kad se izuzetno njegovala svijest o kulturi, prije svega, među bogatim stanovnicima, ali i u običnom narodu”, rekao je Đaković novinarima.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz rekao je da je ova godina prepuna aktivnosti počev od Svetosavskog bala do brojnih gostovanja i vlastitih programa.

“Posebno treba istaknuti pokretanje Međunarodnog festivla folklora Kozarsko kolo koji je, iako prvi put održan, postavio zaista visoke standarde kad je riječ o tradicionalnoj muzici, igri i pjesmi”, naveo je Šormaz.

On je najavio da su do kraja godine planirani svečana akademija povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koncert folklornog ansambla “Vila” iz Novog Sada i predavanje profesora i studenata moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov” povodom 220 godina od rođenja Aleksandra Puškina.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor registrovano je 2016. godine, iako je neformalno radilo i ranije. U početku je bilo organizovano kroz tri sekcije, a potom reorganizovano u pet odsjeka sa, trenutno, više od stotinu članova.

SRNA