Do kraja novembra dvije konsultantske kuće, koje su ovaj posao dobile na tenderu, izjasniće se o takozvanim “trasfernim cijenama” po kojima je Arselor Mital Prijedor prodavao rudu sestrinskoj firmi iz Zenice. Nalazi konsultanata bi, valjda, trebalo da daju odgovor na pitanje da li prijedorska firma, čiji je osnivač indijska multinacionalna kompanija, duguje Republici Srpskoj stotine hiljada maraka poreza na dobit, jer je pod lupom oko 270 miliona KM navodno “sumnjivih transakcija”. Provjera transfernih cijena povjerena je konzorcijumu „Crowe RS“ Beograd i „Bam Consult“ Banjaluka, koji će za svoje konsultanske usluge inkasirati 160.000 KM, plus PDV.

Da li će nakon okončanja tog posla biti jasnija i sudbina 300 prijedorskih rudara, niko pouzdano ne zna. Podsjećamo, Arselor Mital Prijedor je još ljetos najavio da će, kako je tada rečeno, od 1. septembra, 300 radnika dobiti otkaz, zbog smanjenja proizvodnje, jer su, kako su naveli, zalihe rude u kopu u Omarskoj na izmaku, pa se mora smanjiti proizvodnja.

Dan prije najvaljenih otkaza iz kompanije je saopšteno da se “odluka o smanjenju broja zaposlenih privremeno odgađa”, dok se ne riješe “otvorena pitanja s Vladom RS”. Rukovodstvo Arselor Mitala Prijedor je tada, u svom saopštenju jasno dalo do znanja “bez zadovoljavajućih rješenja tih otvorenih pitanja” nema drugog izbora osim već najavljenog “smanjenja radne snage”.

Osim transfernih cijena u paket “otvorenih pitanja s Vladom RS” spada i eksploatacija rude u, pred rat zatvorenom, starom rudniku Ljubija kod Prijedora. Arselor Mital je odavno zainteresovan da preuzme i taj rudnik, ali vlasti u RS, predvođene SNSD-om, do sada nisu pokazale namjeru da im to omoguće, jer su ovaj prirodni resurs namijenile nekom drugom.

U Sindikatu metalaca i rudara RS, koji djeluje u sklopu Konfederacije sindikata RS, kažu da je za njih rudarenje u Ljubiji ključno pitanje.

– Nas ne zanima koja će kompanija vaditi rudu u Ljubiji, nama je bitno da se to radi, jer je to ključ za očuvanje radnih mjesta, a možda i za dodatno zapošljavanje. Međutim, Ljubiju već mjesecima niko ni ne spominje, a rudari u Omarskoj žive u neizvjesnosti – kaže predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS Obrad Belenzada.

EuroBlic-srpskainfo.com