Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva „Pandora IV“, zavedene u saradnji sa INTERPOL-om, akciju na području Kozarske Dubice usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta.

U okviru akcije, po naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici izvršeni su pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišena lica Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice.

Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela „Nedozvoljena trgovina“, „Prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja“ i KD „Iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti“.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrijednošću (razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i sl. predmeti), detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske će nastaviti rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa INTERPOL-om, u cilju identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, a u saradnji sa sa Muzejom Republike Srpske.

MUP RS