Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presude trojici optuženih za šverc drogom iz akcije “Piramida” a koji su bili osuđeni na ukupno 17 godina i 10 mjeseci zatvora, saznaje Srpskainfo.

Presuda je ukinuta Zoranu Šaviji (60) koji je bio osuđen na osam godina zatvora. Ukinute su i presude Muhamedu Haliloviću zvanom Pota (40) iz Banjaluke osuđenom na šest i po godina zatvora, te Branku Milivojši (56) iz Prijedora koji je prvostepenom presudom bio osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Suština odluke Vrhovnog suda RS jeste da je Okružni sud u Banjaluci koji je u decembru prošle godine osudio trojicu optuženih, počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka zbog odbijanja prijedloga advokata koji su tražili da se Halilović, Šavija i Milivojša saslušaju kao svjedoci.

– Uvidom u spise prvostepenog predmeta, Vrhovni sud je utvrdio da je na nastavku glavnog pretresa održanog 18. juna 2018. godine, branilac optuženog Šavije, advokat Darko Kremenović predložio saslušanje svih optuženih u svojstvu svjedoka. Predsjednik prvostepenog savjeta je odbio prijedlog branioca. Vrhovni sud naglašava da je pravo svakog optuženog da bude saslušan na glavnom pretresu – navodi se između ostalog u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Republike Srpske.

U odluci Vrhovnog suda RS koju je potpisao sudija Veljko Ikanović zaključeno je da je Okružni sud u Banjaluci odbio prijedlog advokata Kremenovića da se u svojstvu svjedoka sasluša optuženi Šavija i tako povrijedio pravo na odbranu optuženog, a da nije obrazložio razloge odbijanja.

Okružnom sudu u Banjaluci naređeno je da u ponovljenom suđenju koje će biti zakazano u narednom periodu otkloni sve propuste, odnosno da sasluša optužene u svojstvu svjedoka.

Šavija, Halilović i Milivojša uhapšeni su u oktobru 2017. godine u akciji MUP Republike Srpske kodnog naziva “Piramida” zajedno sa još 13 saučesnika, koji su u međuvremenu takođe osuđeni zbog trgovine narkoticima. Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je razdvojen, jer su mahom priznavali krivicu i dogovarali sporazume s tužilaštvom.

U oktobru ove godine Okružni sud Banjaluka je osudio Nebojšu Janjića zvanog Neno (45) i Ognjena Kokića zvanog Onjo (36) iz Istočnog Sarajeva na po sedam godina zatvora zbog šverca narkotika.

Prema presudi, oni su sami ili zajedno sa ostalim optuženim u predmetu “Piramida” kupovali i preprodavali narkotike od januara do oktobra 2017. godine na području Banjaluke i Mrkonjić Grada.

Tužilaštvo je postupak protiv Janjića i Kokića razdvojilo od ostalih optuženih u pomenutom predmetu, jer se dokazi i svjedoci protiv njih ne odnose na ostale optužene.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice u ovom predmetu osuđeno je još devet optuženih, i to na 13 godina i 8 mjeseci zatvora. Osuđeni su Milan Pičulin zvani Pićulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43), Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34).

Kremenović: Nastavljamo borbu
Advokat Darko Kremenović izjavio je za Srpskainfo da je odluka Vrhovnog suda RS bila očekivana.

– Očigledno je da je presuda prvostepenog suda bila nezakonita. U svakom slučaju borbu nastavljamo dalje – naveo je banjalučki advokat.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

PU Prijedor: U sudaru dva “Golfa” povr... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
Dvojica Prijedorčana teže povrijeđena u sudaru ... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
Suđenje Taranjac i ostali: Svjedoci čuli za ubistv... Svjedoci Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora ispričali su kako su čuli da je kod zaseoka Praštalo zarobljena već...
Nožem izbo oca, pa ubio policajca: Potvrđena optuž... Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Marka Šabića (44) iz Prijedora zbog ubistva policajca i sugrađanina Slađenka Tubina, te teško ran...
Prijedor: Sudar “Tuarega” i traktora s... Ovog ponedjeljka, 16. septembra, na području Prijedora se dogodila još jedna saobraćajka. Naime, oko 13:30 časova na magistralnom putu Prijedor-San...
Otkrivamo: Istraga protiv blagajnika Medžlisa IZ u... Blagajnik Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru Haris Čirkić osumnjičen je da je pronevjerio najmanje 100.000 maraka sa računa ove vjerske organizac...
Tri lica osumnjičena da su na području grada Prije... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta,...
Prijedorčanin poginuo u sudaru “Golfa”... U Prijedoru, u mjestu Petrovo, dana 15.09.2019. godine, oko 23,40 časova, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putnički automobil m...