Na prijedorskom aerodromu “Urije” u subotu, 24. avgusta, biće održan 14. Blanik kup na kojem se očekuje učešće pedesetak jedriličara iz aero-klubova iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Član Organizacionog odbora manifesatcije i instruktor letenja LJubiša Aramanda rekao je novinarima da je stiglo i odobrenje od Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, te da su u toku posljednje pripreme za prijem jedriličara.

“U pitanju je jedino takmičenje ovakve vrste u BiH, a najbliža su u Smederevskoj Palanci i Kumanovu, na kojima i mi redovno učestvujemo”, istakao je Aramanda.

Riječ o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na češkoj dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

“Jedrilica nema motor i tu dolazi do izražaja vještina letenja, umijeće i zato na takmičenju ne mogu da lete piloti bez dozvole ili učenici, već pilot koji mora da ima određeni broj časova letenja”, rekao je Aramanda.

On je dodao da Prijedorčani učestvuju sa tri ekipe i da shodno tradiciji u jedriličarstvu očekuju dobar rezultat.

Kup će biti održan u četiri konkurencije i to prvenstva Republike Srpske i Federacije BiH, potom prvenstvo BiH i otvoreno prvenstvo.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji republičko Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.

SRNA