Policijska uprava Prijedor u periodu od 01. do 05. avgusta tekuće godine, realizovala je republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 879 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za 556 ili 63,2%, dok su po akcentu akcije sankcionisan 471 učesnik.

Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisanoa su 402 vozača od kojih 100 zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanjaod 21 do 30 km/h te 30 vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Tom prilikom vozačima je pored novčane kazne, izrečeno 130 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 160 mjeseci kao i 260 kaznenih bodova.

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, zbog prekršaja učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisano je 69 vozača koji su isključeni iz saobraćaja.

Od navedenog broja 13 vozača je zadržano lišenjem slobode zbog utvrđene količine alkohola preko 1,5 g/kg.

Tom prilikom vozačima su pored novčane kazne, izrečene 33 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 46 mjeseci kao i 100 kaznenih bodova.

Policijska uprava Prijedor još jednom apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija