Na Kozari je otvorena trinaesta likovna kolonija “Sreten Stojanović” koja je okupila osam slovenačkih autora.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš pozdravio je učesnike u ime gradske uprave koja je pokrovitelj ove manifestacije i poželio dobrodošlicu gostima iz, kako je rekao, bratske republike Slovenije.

“Nadam se da ćete svoje likovne inspiracije prikazati kao što znate i umijete. Mislimo da je ambijent u likovnom smislu u redu. Grad će biti uz vas i sada i u narednim godinama ste nam uvijek dragi gosti”, poručio je Miljuš otvarajući koloniju.

Direktor prijedorskog Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je prva kolonija održana 2005. godine i naglasio da grad Prijedor prepoznaje značaj likovne umjetnosti i afirmiše ovu vrstu umjetničkog stvaralaštva, podsjetivši da su prvi školovani slikari u BiH Pero Popović i Todor Švrakić upravo iz Prijedora i da je Prijedor grad sa najviše školovanih slikara u odnosu na broj stanovnika.

“Selektor je naš višegodišnji saradnik i član žirija našeg prvog međunarodnog bijenala radova na papiru Janko Orač. Koncept kolonije je jednostavan, a svoje radove slikari će nam predstaviti na izložbi koja će u Muzeju Kozare biti otvorena 16. septembra i biće postavljena do 8. oktobra”, najavio je Radonjić.

On je istakao da veliki značaj ima i činjenica da će ovogodišnju likovnu koloniju, njene učesnike i njihov stvaralački proces pratiti likovna kritičarka Milica Tošić koja ima izvanredne referenca i koja je ujedno sa ovih prostora.

Pored selektora, učesnici su Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Jakimovska-Rodić.

Selektor Janko Orač rekao je da je saradnja sa Prijedorom započela učešćem Zorana Radonjića na jednoj međunarodnoj likovnoj koloniji koja se u Sloveniji održava već 15 godina i da je nastavljena njegovim učešćem u odabiru radova za Prvo međunarodno bijenale radova na papiru koje je održano u Prijedoru 2016. godine.

“S delegacijama iz Prijedora imao sam se prilike upoznati i u Novom Mestu gdje živim. Prijedor i Novo Mesto su bratski gradovi i sarađuju na području kulture. Prije tri godine sam prvi put bio na Kozari i ambijent mi je legao na srce. Svim kolegama sam dao do znanja da dolazimo u kraj sasvim drugačiji od onoga što smo mi navikli i gdje mi živimo”, rekao je Orač.

On je dodao da kolonija nije tematski određena.

“Mislim da je najznačajnije da svaki autor radi ono što mu je najjače i najbliže, jer tako, po mom iskustvu, nastaju najbolji radovi, a ovaj ambijent je već inspiracija, kao i ono što ćemo saznati i ono što već znamo i kontakti i razgvori sa različitim ljudima iz ovog grada. Iz te sveukupnosti radovi će izaći i dozvoljavamo svim autorima da izraze ono što nose u sebi i ono kako će reagovati na ovaj prostor”, naveo je Orač.

Trinaesta likovna kolonija “Sreten Stojanović” održava se na Kozari do 10. avgusta. Do 2016. godine ova kolonija održavana je svake godine, a od tada se smjenjuje svake druge godine s Međunarodnim bijenalom radova na papiru koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

www.prijedorgrad.org