Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je grad Prijedor imao ponudu i od Fudbalskog saveza Republike Srpske i od Fudbalskog saveza BiH za postavljanje po jednog terena od vještačke trave i da je za te projekte kandidovao pomoćni teren gradskog stadiona i jednu novu lokaciju u Gomjenici, ali da je problem nastao kada se Fudbalski savez Republike Srpske povukao.

„Predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske ponudili su gradu da za Fudbalski klub `Rudar` u saradnji s gradom postave reflektore na gradskom stadionu i uz pomoć Vlade Republike Srpske ponudili jedan teren od vještačke trave. Nakon ovog dogovora sa Fudbalskim savezom Republike Srpske, dodijeljena je još jedna vještačka trava za Prijedor“, rekao je Đaković.

On je pojasnio da je ova druga vještačka trava gradu dodijeljena u projektu UEFA i FIFA „Razvoj infrastrukture omladinskog fudbala kroz širu društvenu zajednicu“ posredstvom Fudbalskog saveza BiH i da je uslov bio da je zemljište na kojem se bude postavljao teren u stopostotnom vlasništvu grada.

„Našli smo teren u Gomjenici koji je kupljen sredstvima grada i poslali smo dopis Fudbalskom savezu BiH da predlažemo tu drugu travu u Gomjenici da se položi i uredi za upotrebu za omladinske škole fudbala. Samo što smo poslali to, dobijam informaciju da od ovih sredstava planiranih za gradski stadion nema ništa, da su sredstva koja su bila planirana za Prijedor preusmjerena da li u Prnjavor ili Mrkonjić Grad, ne sjećam se, a zvaničan odgovor iz Fudbalskog saveza Republike Srpske je da ostaju reflektori“, naveo je Đaković.

On je naglasio da sada jedni zagovaraju da se trava iz projekta UEFA i FIFA postavi na gradskom stadionu, ali da mještani Gomjenice se tome snažno protive, te da je sve bilo uredno posloženo dok nije došlo do promjene situacije u Fudbalskom savezu Republike Srpske.

U međuvremenu je i Fudbalski savez BiH gradonačelniku Prijedora uputio preporuku da bi bilo realnije smjestiti projekat uz postojeće stadione ili fudbalska igrališta odnosno izabrati lokalitet koji je već do kraja definisan kroz regulacione i urbanističke planove i gdje već postoji uređena saobraćajna, komunalna i druga sportska infrastruktura, što u Gomjenici nije slučaj.

U izvještaju o radu gradonačelnika i gradske uprave za 2018. godinu navodi se da su na pomoćnom terenu gradskog stadiona postavljeni reflektori, da se planira nabavka reflektora na gradskom stadionu, te ugradnja vještačke trave na pomoćnom stadionu.

U budžetu grada za ovu godinu predviđeno je 396.000 KM za izgradnju i pribavljanje reflektora na gradskom stadionu.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com