Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas organizovao prijem za sedamdesetak mališana sa Kosova i Metohije koji trenutno borave kod svojih vršnjaka u ovom gradu.

“Ovom prilikom želim dobrodošlicu našim dragim gostima, djeci koja su došla da jedan dio raspusta provedu sa svojim vršnjacima u našem gradu.Znam da su se tokom prethodnih ovakvih susreta stvorila mnoga neraskidiva prijateljstva, pa nema razloga da tako ne bude i ovog puta da djeca iz Kosovog Polja, Orahovca i Kosovske Mitrovice u svojim domaćinima iz Prijedora ne pronađu svoje nove prijatelje”, poručio je gradonačelnik na ovom prijemu.

Ovo je peta godina kako je Prijedor dio projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, a ove godine domaćini za četiri škole iz Orahovca i Kosovog Polja su Osnovna škola “Desanka Maksimović” Prijedor koja je primila je 44 đaka i Centar “Sunce” koji je domaćin za 25 djece sa smetnjama u razvoju koji su ovdje u pratnji roditelja iz Kosovske Mitrovice.

Budući da je grad Prijedor prva lokalna zajednica koja se odazvala pozivu da sredstvima od 5000 KM podrži nastojanja Udruženja roditelja sa poteškoćama u razvoju “Podrži me”, u Kosovskoj Mitrovici osnuje istoimeni dnevni centar za ovu djecu, predsjednica ovog Udruženja Ivana Rakić je gradonačelniku uručila prigodne poklone i riječi zahvalnosti.

“Mi smo prvi put dio ovog projekta i Prijedor i Republika Srpska su naša najveća podrška i mi smo ovde kao kod svoje kuće”, rekla je Rakićeva.

Ovu akciju provodi Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske čiji se predsjednik Milorad Arlov zahvalio na podršci i istakao da će kamen temeljac za izgradnju ovog Centra biti položen 26. juna u Kosovskoj Mitrovici.

“Oko 900 porodica iz 19 lokalnih zajednica je ove godine otvorilo svoje domove za djecu sa Kosova i Metohije da bi bar sedam dana osjetili ono što tamo nemaju, a to je sloboda. Ovdje imate braću i iskrene prijatelje”, poručio je Arlov.

On je u znak zahvalnosti na podršci, gradonačelniku Prijedora uručio statuu patrijarha Pavla.

Za djecu sa Kosova i Metohije u četvrtak je planirana posjeta Administrativnom centru Vlade Republike Srpske i izlet na Banj brdo u Banjaluci, za petak posjeta Tvornici keksa “Mira” Prijedoru, a za subotu izlet na Kozaru, dok je povratak na Kosovo predviđen za nedjelju, 23. juna.

www.prijedorgrad.org