Radnici ribnjaka „Saničani“ iz Prijedora obustavili su izlov ribe zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Na ovaj potez radnike je podstakao događaj od ponedjeljka, kada je jedan radnika „Saničana“ fizički napao bivšeg direktora, Radu Ratkovca, koji je brat vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca.

Radnici za „EuroBlic“ pričaju da je jedan od radnika došao da traži od direktora Radeta novac koji je ulagao u preduzeće.

-Taj radnik je uložio svojih 15.000 KM u hladnjače i popravke, jer mu je bilo obećano da će biti isplaćen. Došao je u ponedjeljak kod Radeta da traži pare, a on mu je rekao da mu je vlasnik Radojica poručio da ga tuži, nakon čega je izbio fizički obračun između njih- priča radnik, koji ne želi da mu pominjemo ime.

Nezvanično saznajemo, da je policiji prijavljen ovaj slučaj i da su izlazili na mjesto događaja.

Radnik priča da je odmah drugi dan Radojica smijenio Radeta sa mjesta direktora, a tu funkciju povjerio dugogodišnjem radniku Dragoslavu Dragiću.

-Radnik koji se tukao dobio je otkaz, a pošto su dva radnika bili svjedoci događaja, uprava im je uručila rješenja o godišnjim odmorima, a sudeći prema ranijim iskustvima, nakon toga dobiće i otkaz. Mi radnici jednoglasno smo pristali da nas svih 19 otpusti, ako otpusti njih dvoje – priča radnik.

Navodi da radnici od juče rade sve ostale poslove, ali ne žele da izlovljavaju ribu i da sada čekaju odluku uprave na taj njihov potez.

– Odlučili smo da ćemo nastaviti izlov tek kada nam uplate zaostale obaveze jer ribe ima još u tri-četiri jezera. Ako svu ribu izlove i odvezu je za Prnjavor, ovdje neće biti posla i ostaćemo bez uplaćenih poreza i doprinosa- kaže on i dodaje da se jezera ribnjaka ne poribljavaju.

Predsjednik sindikata u ribnjaku „Saničani“, Aleksandar Tomić, nije odgovarao na naše pozive.

Novi direktor „Saničana“ Dragić Dragoslav poručio nam je da neće davati izjave jer je tek dan ranije imenovan za direktora.

Vlasnik ribnjaka „Saničani“ Radojica Ratkovac izjavio je da tvrdnje radnika o neuplaćenim obavezama nisu tačne.

-To su izmišljene priče, ljudi rade svoj posao. Sve se plaća preko računa i radi u skladu sa zakonom. Ribnjak „Saničani“ nije firma od juče, već od prije 100 godina. Niko neće biti oštećen, ima imovine dovoljno da se sve isplati- kaže Ratkovac i demantuje da je bilo tuče u firmi.

Najavljuje da će ribnjak „Saničani“ biti vodeći u ribarstvu na području Srpske, te da će uskoro dobiti i novi ribarski restoran.

Iz Poreske uprave RS rekli su za „EuroBlic“ u decembru da je zbog neizmirenih obaveza u iznosu od 120.208 KM, blokiran račun ribnjaka „Saničani“, te da je na njegovu imovinu upisana hipoteka.

Policijska uprava Prijedor je prije godinu dana, podnijela izveštaj protiv bivših direktora „Saničana“ Radeta Ratkovca i Pavla Vurune iz Gradiške zbog sumnje da su krivičnim djelima pričinili štetu veću od 760.000 maraka. Između ostalog, nisu uplaćivali poreze i doprinose i povrijedili su prava radnika.

Radnici pitaju gde je uložen taj novac

Prema podacima IRB-a, Akcionarsko društvo „Saničani“ je u aprilu 2018. podiglo kredit za poljoprivredu u iznosu od 1.800.000 KM. Radnici se pitaju gde je uložen taj novac.

-Vlasnik Ratkovac je dotjerao modernu mašinu iz Prnjavora i ošišao živicu od kada nas je preuzeo, ali sada kada odete gore ništa se ne vidi, to je šuma. Nama treba riba i hrana za nju, a šta će nam šišanje živica- poručuju radnici.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto – Igor Motl

Povezane vijesti

Još dva dana do početka 3. Nektar Puls Festa u Nac... Treći Nektar Puls Fest biće održan 28. i 29. juna u srcu Nacionalnog parka Kozara, a osim nestvarnog prirodnog ambijenta, nadaleko poznate (tradiciona...
ARSELOR MITAL PRIJEDOR: POVEĆATI PLATE I SPRIJEČIT... Povećati plate i spriječiti najavaljeno otpuštanje 300 radnika. Ovo su zahtjevi Sindikata Arselor Mitala iz Prijedora, upućeni upravi kompanije sa ...
KINEZI ODBILI DA ODGODE IZGRADNJU AUTOPUTA BANJALU... Kinezi su odbili zahtjev Vlade Republike Srpske da odgode gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, a zbog opredjeljenja vlasti Srpske da gradi i autoput...
SVE SPREMNO ZA NEKTAR PULS FEST Sve je spremno za ovogodišnje, treće izdanje Nektar Puls Festa. Kraj juna je rezervisan za najveći muzički događaj na krajiškoj ljepotici Kozari ko...
NOVA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA PRIJEDORA: ODBORNICI... Za utorak, 25. juni 2019.godine, sa početkom od 10:00 časova, zakazana je 25. Sjednica Skupštine grada Prijedora. Kako je najavljeno na sajtu grada...
RUDARI ŠTRAJKOM UPOZORILI: TRAŽE POVEĆANJE PLATA I... Štrajkom upozorenja, prijedorski rudari danas su uputili zahtjeve kompaniji za povećanje plate radnika za 10 odsto i odustajanje od najave otpuštanja ...
NASTAVLJEN VERBALNI RAT GRADONAČELNIKA PRIJEDORA I... Firma „Prijedorputevi“, članica „Fortis“ grupe, uputila je dopis Skupštini grada Prijedora i svim odbornicima u kojem je odgovorila na optužbe gradona...
PONEDJELJAK – 24. JUNI: PONOVO ŽUTI METEOALA... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovaj ponedjeljak, 24. juni 2019. godine. Očekuju se lokalni grmljavinsk...