Radnici ribnjaka „Saničani“ iz Prijedora obustavili su izlov ribe zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Na ovaj potez radnike je podstakao događaj od ponedjeljka, kada je jedan radnika „Saničana“ fizički napao bivšeg direktora, Radu Ratkovca, koji je brat vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca.

Radnici za „EuroBlic“ pričaju da je jedan od radnika došao da traži od direktora Radeta novac koji je ulagao u preduzeće.

-Taj radnik je uložio svojih 15.000 KM u hladnjače i popravke, jer mu je bilo obećano da će biti isplaćen. Došao je u ponedjeljak kod Radeta da traži pare, a on mu je rekao da mu je vlasnik Radojica poručio da ga tuži, nakon čega je izbio fizički obračun između njih- priča radnik, koji ne želi da mu pominjemo ime.

Nezvanično saznajemo, da je policiji prijavljen ovaj slučaj i da su izlazili na mjesto događaja.

Radnik priča da je odmah drugi dan Radojica smijenio Radeta sa mjesta direktora, a tu funkciju povjerio dugogodišnjem radniku Dragoslavu Dragiću.

-Radnik koji se tukao dobio je otkaz, a pošto su dva radnika bili svjedoci događaja, uprava im je uručila rješenja o godišnjim odmorima, a sudeći prema ranijim iskustvima, nakon toga dobiće i otkaz. Mi radnici jednoglasno smo pristali da nas svih 19 otpusti, ako otpusti njih dvoje – priča radnik.

Navodi da radnici od juče rade sve ostale poslove, ali ne žele da izlovljavaju ribu i da sada čekaju odluku uprave na taj njihov potez.

– Odlučili smo da ćemo nastaviti izlov tek kada nam uplate zaostale obaveze jer ribe ima još u tri-četiri jezera. Ako svu ribu izlove i odvezu je za Prnjavor, ovdje neće biti posla i ostaćemo bez uplaćenih poreza i doprinosa- kaže on i dodaje da se jezera ribnjaka ne poribljavaju.

Predsjednik sindikata u ribnjaku „Saničani“, Aleksandar Tomić, nije odgovarao na naše pozive.

Novi direktor „Saničana“ Dragić Dragoslav poručio nam je da neće davati izjave jer je tek dan ranije imenovan za direktora.

Vlasnik ribnjaka „Saničani“ Radojica Ratkovac izjavio je da tvrdnje radnika o neuplaćenim obavezama nisu tačne.

-To su izmišljene priče, ljudi rade svoj posao. Sve se plaća preko računa i radi u skladu sa zakonom. Ribnjak „Saničani“ nije firma od juče, već od prije 100 godina. Niko neće biti oštećen, ima imovine dovoljno da se sve isplati- kaže Ratkovac i demantuje da je bilo tuče u firmi.

Najavljuje da će ribnjak „Saničani“ biti vodeći u ribarstvu na području Srpske, te da će uskoro dobiti i novi ribarski restoran.

Iz Poreske uprave RS rekli su za „EuroBlic“ u decembru da je zbog neizmirenih obaveza u iznosu od 120.208 KM, blokiran račun ribnjaka „Saničani“, te da je na njegovu imovinu upisana hipoteka.

Policijska uprava Prijedor je prije godinu dana, podnijela izveštaj protiv bivših direktora „Saničana“ Radeta Ratkovca i Pavla Vurune iz Gradiške zbog sumnje da su krivičnim djelima pričinili štetu veću od 760.000 maraka. Između ostalog, nisu uplaćivali poreze i doprinose i povrijedili su prava radnika.

Radnici pitaju gde je uložen taj novac

Prema podacima IRB-a, Akcionarsko društvo „Saničani“ je u aprilu 2018. podiglo kredit za poljoprivredu u iznosu od 1.800.000 KM. Radnici se pitaju gde je uložen taj novac.

-Vlasnik Ratkovac je dotjerao modernu mašinu iz Prnjavora i ošišao živicu od kada nas je preuzeo, ali sada kada odete gore ništa se ne vidi, to je šuma. Nama treba riba i hrana za nju, a šta će nam šišanje živica- poručuju radnici.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto – Igor Motl

Povezane vijesti

Prijedor pred referendumom? – VIDEO Skupštinska većina grada Prijedora zatražila je od gradonačelnika Milenka Đakovića i predsjednika Gradskog odbora DNS-a da podnese ostavku. Ostavku tr...
Nova skupštinska većina u Prijedoru zatražila osta... Nova skupštinska većina grada Prijedora zatražila je danas od gradonačelnika Milenka Đakovića (DNS) da podnese ostavku. Ostavku traže odbornici i v...
Đaković: Ostavku neću podnijeti, za referendum sam... – Ostavku neću podnijeti jer ne vidim razlog za takvo nešto, a što se tiče opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, na to sam uvijek spreman – ...
Petak – 20. septembar: Dodatna isključenja s... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 20. septembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača ...
Petak – 20. septembar: Obustava saobraćaja z... Povodom obilježavanja Evropske kampanje „Dan bez automobila 2019“, čiji je cilj promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, u svrhu očuvanja životne...
Petak – 20. septembar: Isključenje struje na... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 20. septembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača ...
Ministar Trninić: Po planu pripreme izgradnje auto... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da planiranom dinamikom teku pripreme izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora ...
Prijedor dobija sedmi mural: Počelo oslikavanje &#... Na fasadi zgrade u centru Priejdora, pored Muzeja Kozare, počelo je oslikavanje novog murala u našem gradu. Mural pod nazivom “What is inside” (Šta...