sah-18 seniorsko prvenstvo pd-pocetakU organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske u motelu „Atlantis“ u Prijedoru je počelo 18.seniorsko prvenstvo na kojem učestvuju 32 takmičara, ali ne i prošlogodišmnji pobjednik i rekorder po broju osvojenih titula (šest) velemajstor iz Zvornika Miodrag Savić.

Ipak, kandidati za prvo mjesto biće svakako Banjalučani, FIDE-majstori, najbolje rangirani Zoran Popović (2.319 bodova) i Vlado Narančić (šampion RS 1996.godine), članovi ŠK Srbac, te Boris Đukić (2012), koji nastupa za tehničkog organizatora šampionata Rudar iz Prijedora.

Ne bi bilo iznenađenje ni da trijumfuje Sara Jaćimović iz Broda (ŠK Slavija, Istočno Sarajevo), ovogodišnja vicešampionka RS u seniorskoj ženskoj konkurenciji, kojoj je na prošlogodišnjem prvenstvu izmaklo treće mjesto zbog slabijeg dodatnog kriterijuma.

Vrijedi istaći da, uz nju, učestvuje još jedna pripadnica nježnijeg pola, mlada Maša Maksimović (Škola šaha Skakač, Banjaluka), a najmlađi na turniru je devetogodišnji Prijedorčanin Aleksandar Gajić.

Startu nadmetanja prethodilo je svečano otvaranje. Prisutne je pozdravio direktor turnira Rade Javorić, predsjednik ŠK Rudar i član Izvršnog odbora ŠS RS, izrazivši zadovoljstvo što je učešće uzelo dosta mladih šahista, podsjetivši da je povećan nagradni fond na 3.000 konvertibilnih maraka, koji će biti podijeljen u nagradama za 15 prvoplasiranih, kao i najstarijeg i najmlađeg igrača.

-Uz grad Prijedor zahvalio bih se i donatorima koji nisu željeli da im spominjem imena i to dovoljno govori o njihovim ljudskim osobinama i sa kakvom ljubavlju nam pomažu – rekao je Javorić.

Dragan Vučenović se obratio, ispred Odjeljenja društvenih djelatnosti grada Prijedor i u ime pokrovitelja seniorskog prvenstva RS gradonačelnika Marka Pavića, spriječenog zbog poslovnih obaveza, da otvori ovu vrijednu sportsku manifestaciju.

-Grad Prijedor pruža bezrezervnu podršku sportu, u finansijskom smislu, šahu zahvaljujući tome što je Rade Javorić izuzetno angažovan, a članovi kluba postižu odlične rezultate. Prijedor je pet puta bio domaćin, četiri puta uzastopno, ove godine i seniorskom prvenstvu za dame, a želim vam svima mnogo uspjeha – naglasio je Vučenović.

Vlado Stojanović iz Bijeljine, član IO ŠS RS i predstavnik ovog saveza u Šahovskoj uniji BiH, koji je u svojstvu zamjenika glavnog sudije Neđe Ilića iz Banjaluke (obojica su međunarodne sudije) izrazio je veliku zahvalnost gradonačelniku Prijedora.

-Marko Pavić je najbolji gradonačelnik, jer ima razumijevanja za šahovski sport i pruža pomoć, a ne treba ni podsjećati na doprinos Radeta Javorića. Za 19 godina u RS se prvi put ove godine desilo da titule u Kupu RS u Dvorovima u muškoj i ženskoj konkurenciji objedini jedan klub, to je Rudar, a nema takmičenja od kadetske kategorije do seniorskih na kojima ne učestvuje pod vođstvom velikog zaljubljenika i entuzijaste. Vidni su i rezultati rada škole šaha, koju vodi Branka Gajić, u gradu na Sani je više od pola vijeka uz šah Savo Čelica, pa se zahvajuljejem još jednom gradu Prijedoru i vjerujem da ćemo se i sljedeće godine ponovo ovdje okupiti – istakao je Stojanović, inače otac velemajstora i olimijca BiH Dalibora Stojanovića.

Vučenović je povukao prvi potez u partiji za prvim stolom, gdje je na kraju Sulejman Draganović priredio veliko iznenađenje savladavši Zorana Popovića, a predviđeno je da se do nedjelje,14.decembra, kada će u popodnevnim časovima prvenstvo biti završeno, odigra sedam kola po švajcarskom sistemu.

Za kompjutersku obradu mečeva zadužen je Nebojša Radosavljević iz Banjaluke.

Rezultati 1.kola: Sulejman Draganović-Zoran Popović 1:0, Vlado Narančić-Aleksandar Gajić 1:0, Igor Javroić-Boris Đukić remi, Veselin Krgović-Risto Jelisavac 1:0, Ranko Juić-Sandro Mikanović 0:1, Slobodan Kuzmanović-Mladen Karajica 1:0, Armin Kočanović-Emir Hadžipašić 0:1, Drago Šikman-Nemanja Mastikosa 1:0, Miloš Mutić-Neven Aleksić 1:0, Sara Jaćimović-Slobodan Pistalović 1:0, Nebojša Stupar-Aleksandar Bakić 0:1, Nedeljko Kljajić-Mladen Tomić remi, Darko Vasiljević-Bojan Maksimović 0:1, Savo Čelica-Darko Aleksić remi, Branko Bekan-Goran Đurić 0:1.

N.Đerić/A.Drakulić