U Prijedoru je povećan broj razvedenih brakova. U prošloj godini 73 braka okončana su razvodom, dok je 2017. ta brojka bila 34.

Iako u javnosti vlada uvjerenje da se najčešće razvode mladi, podaci pokazuju da razvodu najviše pribjegavaju supružnici koji su u braku između 10 i 15 godina.

Prijedorčani smatraju da su dva faktora ključna za neuspjeh u bračnoj zajednici.

“Sve je manje poštovanja, sve je manje one prave iskrene ljubavi među bračnim parovima. Vjerovatno ima uticaja i ova finansijska situacija, ekonomska kriza, dolazi do krize u braku”, rekao je Zoran Bulić, Prijedor.

Zakon nalaže da supružnici prije razvoda prođu proces pokušaja mirenja u centrima za socijalni rad. U Prijedoru su prošle godine pokrenuta 94 postupka mirenja, a 2017. bilo ih je 65. Analize socijalnih radnika pokazuju da su brojni razlozi propasti brakova.

“Nerealna očekivanja od braka i nepripremljenost za brak mladih ljudi, zatim imamo nezavršenu separaciju supružnika od svojih roditelja, te uplitanje tih roditelja u organizaciju i funkcionalnost tih bračnih zajednica. Imamo bračne preljube, seksualne disfunkcije, emocionalno udaljavanje partnera usljed ozbiljnih konfliktnih situacija”, rekla je Dragana Savić Pešević, socijalni radnik.

Razvod braka dovodi i do neizbježnih loših poljedica po djecu. Prošle godine u Prijedoru roditelji 126-oro djece su se razveli.

“Da li odlukom suda ili sporazumom roditelja, ili na koncu organa starateljstva, rješenjem organa starateljstva, 81 dijete je povjereno majci, a 35 djece je povjereno ocu”, dodala je Savić Pešević.

U prijedorskom Centru za socijalni rad navode da oko 20 odsto zahtjeva za postupkom mirenja završi uspješno.

RTRS