srna-izlozba sima milutinovicU Muzeju Kozare otvorena je izložba pod nazivom “Pjesnik nebom osijani”, povodom 200 godina od objavljivanja prve pjesme Sime Milutinovića Sarajlije u Beču “Srpska moma” u pjesmarici Vuka Stefanovića Karadžića.

Autor izložbe, Jelena Janjić iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske smatra da je Sarajlija bio u sjenci svoja dva poznatija savremenika, Vuka Stefanovića Karadžića i Petra Petrovića NJegoša.

“NJegovo najpoznatije djelo,` Serbijanka`, koje je 1826. godine odštampano u Lajpcigu i o kome je pisao čuveni pjesnik Gete, tek vijek i po nakon prvog objavljivanja dobilo je svoje savremeno izdanje”, istakla je Janjićeva.

Ona je dodala da je izložba urađena na osnovu građe Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i na osnovu bogate pjesnikove zaostavštine koja se čuva u arhivu Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu u okviru istorijske zbirke.

“Tu je sačuvana pjesnikova prepiska, rukopisi velikog broja njegovih djela, tako da je to bila osnova i polazište za samu izložbu. Među eksponatima se nalazi i ručno izrađena geografska karta profesora Miloša Miškovića, na kojoj je predstavljen životni put Sime Milutinovića Sarajlije”, rekla je Janjićeva.

Ona je dodala da je izložba imala niz postavki počevši od Banjaluke na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, a potom je putovala širom Republike Srpske.

Izložbu u Muzeju Kozare organizovala je Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”, a direktor ove ustanove Mara Ećim navela je da ovim kulturnim događajem zaokružuju aktivnosti u ovoj godini.

“Ovu godinu zaokružemo jednom izložbom koja završava svoj životni vijek i nadam se da će da sačeka opet neku godišnjicu, jer je Simo Milutinović Sarajlija zaslužio da ga ne zaboravimo”, rekla je Ećimova.

Simo Milutinović Sarajlila je rođen u Sarajevu 1791. godine, govorio je sedam jezika i bio, ne samo pjesnik, već i istoriograf, sakupljač narodnih pjesama, prevodilac, izdavač i NJegošev učitelj.

Izložba se sastoji od dvadesetak eksponata: Milutinovićevih autografa, portreta i prepiske pjesnika i njegovih savremenika. Izložba u Muzeju Kozare biće otvorena narednih desetak dana.

SRNA