Kada starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević uz tradicionalni pozdrav postroji svoju družinu, nakon što ga svi otpozdrave, to učini i jedan mališan koji svojim “Zdravo!” ozari lica starijih skauta.

Tako već godinama svog djeda otpozdravlja njegov imenjak, unuk Ernest Badnjević koji će u januaru proslaviti šesti rođendan. On je jedan od najmlađih članova prijedorskog odreda, a status skauta dobio je odmah nakon rođenja, budući da su mu djed i baka izviđači, kao i roditelji. Izviđaštvo je porodična tradicija Badnjevića. Već tri generacije su članovi odreda “Dr Mladen Stojanović”, a zanimljivo je da su se na izviđačkim višebojima i druženjima rodile ljubavi koje su kasnije krunisane brakovima.

– Izviđaštvom se bavim od devete godine i svakom djetetu bih preporučio da postane skaut. Najljepše uspomene nosim iz izviđačkih druženja, gdje sam stekao prijateljstva za cijeli život – rekao je pedesetosmogodišnji Badnjević.

Dodaje da je tako upoznao i suprugu Senku, koja se odredu priključila dvije godine nakon njega, te da je, kako su stasavali kao izviđači, tako rasla i njihova ljubav.

– Rođenje sina Adnana 1988. godine značilo je da naš odred dobija još jednog člana. Još kao beba on je uvijek bio sa nama, na svim akcijama i kampovanjima – priča Badnjević.

Međutim, tu nije kraj popunjavanju izviđačkog odreda članovima porodice Badnjević.

– Adnan je prije nekoliko godina upoznao i zavolio članicu našeg odreda Nikolinu, pa smo imali i pravo izviđačko vjenčanje – kaže Badnjević.

On je dodao da se stalno šale kako je mali Ernest prvo dobio izviđačku knjižicu, a potom i rodni list.

– Ide svuda sa izviđačima. Ima sve osobine i izdržljivost pravog skauta, a nadimak Simpli je dobio jer je rođen tokom manifestacije “Jednostavno izviđač” – rekao je ponosni djed.

Dodaje da tu nije kraj ove izviđačke sage budući da je prije dvije godine na svijet došla unuka Lara. S obzirom na to da se preziva Badnjević, ona nije mogla biti ništa drugo nego izviđač.

– Priča se ponavlja i opet svi izviđači drže u naručju malenu Laru. Poznaje sve članove odreda, svima se raduje i dio je svake naše izviđačke aktivnosti, a ima i izviđačku knjižicu – rekao je Badnjević i dodao da ne zna da li je to kraj popunjavanja odreda članovima ove porodice, ali je siguran da će im se u budućnosti pridružiti još mališana čiji su se roditelji zavoljeli na susretima izviđača.

Višeboj “Kozara 2018”

Izviđački višeboj “Kozara 2018” okupio je minulog vikenda u Prijedoru 350 izviđača iz 18 gradova BiH i susjednih zemalja. Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” je time obilježio 65 godina postojanja. Održana je svečana akademija i dodijeljena su priznanja, a jedno od njih uručeno je i gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću.

– Ponosni smo na naše izviđače, na njihova druženja i prijateljstva, prije svega, ali i na tako dugu tradiciju kojom njeguju ovaj pokret – izjavio je Đaković.

Glas Srpske