Svjedok Odbrane Bore Milojice, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora, ispričao je kako je 1992. godine s još dvije osobe ukopao ubijenog Dragu Begića.

“Došao mi je kum Slavko Delić da ga idemo zakopati. Zakopali smo ga deset do 20 metara od mjesta gdje je bio”, rekao je svjedok Ivo Blažević i dodao da je u kopanju pomogao i Amir Šabić.

Blažević je vidio krv na Begićevim grudima. Kazao je da tada, a ni kasnije, nije čuo ko je odgovoran za Begićevu smrt.

Svjedok je izjavio da sestra stradalog, koja je živjela 200-300 metara od njegove kuće, tada nije bila tu. Kako je objasnio, to je zaključio jer je ona kod njih dolazila po vodu, ali je nije bilo dva do tri dana.

“Kasnije joj je moja mati rekla: ‘Gdje si ti? Brat ti poginuo i sahranjen, a tebe nema’”, naveo je Blažević.

Za ubistvo civila hrvatske nacionalnosti Drage Begića u selu Ravska, sudi se Bori Milojici i Želislavu Riviću, bivšim pripadnicima Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Na teret im je stavljeno još 18 ubistava civila bošnjačke i romske nacionalnosti počinjenih u junu i julu 1992. godine.

Na suđenju je svjedočio i Drago Begić, koji je takođe izjavio da ne zna ko je ubio njegovog imenjaka i komšiju iz sela Dragu Begića.

Oba svjedoka su kazala da su poznavala ubijenog Begića iz škole, da je bio problematičan jer je pio, tukao se i krao.

Svjedoci Blažević i Begić, koji su hrvatske nacionalnosti i bili su pripadnici VRS-a, rekli su da je optuženi Milojica bio dobar komšija.

“Za mene je bio dobar. Znao je naići kraj mene i pozvati me na pivo. Nekad bih otišao”, kazao je Begić.

Suđenje će se nastaviti 5. novembra.

BIRN