Predstavnici prvoligaških klubova traže od čelnika Fudbalskog saveza Republike Srpske da se ukine odluka o smanjenju lige za narednu sezonu.

Delegacije 10 timova Prve lige Republike Srpske sastale su se u Derventi kako bi razgovarali o problemima koje imaju, a jedan od zaključaka ovog sastanka je da se ukine odluka o smanjenju broja klubova Prve lige za narednu sezonu sa 12 na 10.

– Jednoglasno smo donijeli dva zaključka, prvi je da se odluka od 11. jula o smanjenju Prve lige za narednu sezonu na 10 klubova stavi van snage, a drugi je da formirmo udruženje klubova, koje će biti nezavisno od saveza. Zamisao je da budemo partneri sa čelnicima FS RS u pronalaženju načina za rješavanje problema i poboljšanju fudbalskog sporta u Republici Srpskoj – rekao je Milenko Milekić, predsednik Slobode iz Mrkonjić Grada.

U klubovima su nezadovoljni sadašnjim sistemom takmičenja, smatraju da se liga za šampiona i opstanak nisu pokazale kao dobro rešenje, te da se na taj način klubovima povećavaju troškovi.

-Naš prijedlog je da se liga poveća, a ne da se smanjuje. Cilj nam je da poboljšamo infrastrukturu, uključimo što više djece u fudbal, te da šansu dobijaju mladi igrači. Međutim, u sadašnjoj situaciji uglavnom svi angažuju iskusnije i starije fudbalere, a često se dovode i stranci, odnosno igrači iz okolnih zemalja, te se na taj način sputava razvoj mladih fudbalera – dodao je Milekić.

U kancelariji FS RS nisu bili upoznati sa održavanjem današnjeg sastanka.

-Nismo znali da će se održati sastanak predstavnika klubova, saznali smo za to tek poslije istog. Mislim da je trebalo da budemo obavješteni, a mogli su da se okupe i u kancelarijama saveza. U svakom slučaju sačekaćemo da nam se dostavi neka informacija o svemu, pa ćemo onda vidjeti šta ćemo da uradimo – rekao je generalni sekretar FS RS Goran Ćejić.

Ovom sastanku nisu prisustvovali samo predstavnici vodeća dva kluba na tabeli Prve lige Republike Srpske, banjalučkog Borca i Sloge iz Gornjeg Crnjelova, ali su poručili da će se složiti sa svim zaključcima.

Ispred FK Rudar-Prijedor sastanku su prisustvovali predsjednik kluba Radomir Dukić i direktor Boro Obradović.

EuroBlic-srpskainfo.com