Povodom Međunarodnog dana mira 21.09.2018. u sjedištu UN-a u Njujorku održana je ceremonija dodjele nagrada Glasnicima mira 2018. godine.

Ovaj značajan događaj svake godine organizuje Svjetska izviđačka organizacija, a ima za cilj odavanje priznanja izuzetnim izviđačima iz svih šest svjetskih regija koji su uložili izniman napor i realizovali projekte koji jačaju izgradnju mira u njihovim lokalnim zajednicama i regiji.

Zajedno sa deset izviđača sa različitih strana svijeta, dobitnika nagrada, ceremoniji Glasnika mira 2018. Prisustvovala je i Maja Kos, članica Odreda izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor i predstavnica Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini.

Na pomenutom događaju Maja Kos je imala priliku da održi govor o radu Saveza izviđača u BiH, kao i o svom radu na programu mirovnog dijaloga i različitosti i inkluzije.

Taj pogram ima za cilj da obuči mlade izviđače o identitetu, percepcijama, predrasudama, diskriminaciji i konfliktima te kako ih prevazići koristeći mirovni dijalog i na taj način pomoći u stvaranju boljih odnosa i razumijevanja među ljudima.

U proteklom periodu Maja je organizovala radionice na mnogim značajnim evropskim i svjetskim izviđačkim događajima kao što su Svjetski izviđački forum održan prošle godine u Azerbejdžanu, Trening za moderatore mirovnog dijaloga održan ove godine u Beču kao i Rovervej (okupljanje izviđača i planinki iz čitavog svijeta uzrasta od 16 do 22 godine) održan ove godine u Holandiji.

Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ djeluje od 1953.godine na području Grada Prijedora i svojim radom na polju neformalnog obrazovanja trudi se da iznjedri generacije izviđača i planinki koji će u svakom smislu doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice.

Prisustvo članice Odreda izviđača „Dr Mladen Stojanović“ na ovako važnom svjetskom izviđačkom događaju je jedan od pokazatelja kvalitetnog rada i napora koje ovaj Odred ulaže u razvoj izviđačkog pokreta u Prijedoru i regiji, ali i na promociji grada Prijedora i njegovih vrijednosti.

Odred ove godine proslavlja 65. godina rada i postojanja i tom prilikom će biti organizovana Svečana akademija 10.11.2018. godine, ali i izviđački višeboj „Kozara 2018“ koji će okupiti blizu 500 izviđača iz RS, BiH i susjednih zemalja.

Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor